Csörögefánk a tej- és fruktózmentes diéta szerint és tojás nélkül
2013.02.17.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert,
Címkék: babakonyha, farsang, csörögefánk, sütemény, fánk, mentes
Recept összetevői:
A tojás-tej-fruktózmentes étrend szerint készült, mégis puha és könnyű farsangi fánk sikere ihletet adott, és mivel nálunk február végén lesz a farsang, amíg Apa aludt, a picurral csörögefánk készítésbe fogtunk. A picurkának ez még jobban ízlett, mint a légies fánkok, élvezettel rágcsálta magában is a finom desszertet, sőt még Apa is megdicsérte a finom tésztáját.
Hozzávalók:
- 300 gramm liszt (én most tönkölylisztet használtam, mert csak ez volt otthon :) de nagyon jó íze lett így is)
- 2 evőkanál nyírfacukor/xilit (porcukorrá darálva)
- 70 gramm vaj (tejmentes!, cukormentes!)
- kb. 200 ml növényi tej (zabital, ha javasolhatom, mert édesebb íze van)
- 1 vaniliarúd kikapart belseje
- csipet só
- zsiradék a sütéshez (olaj/kókuszzsír)
A lisztet szitáljuk át, hogy könnyű legyen a tészta, majd keverjük bele a cukrot és a sót, végül kockázzuk bele a vajat, és morzsoljuk össze a liszttel. Ha már morzsás a tészta, akkor kezdjük hozzáönteni a tejet, de csak fokozatosan, nehogy túl vizes legyen a tészta. Kb. 160 ml kell hozzá, így ami kimarad, megihatja a picike, ha éppen van kedve segíteni nekünk :)
Kb. 5-8 percet tesz ki a fenti folyamat, csomagolhatjuk is folpackba, és mehet a hűtőbe egy fél órára pihenni.
A pihent tésztát liszttel beszórt felületen nyújtsuk amilyen vékonyra tudjuk (kb. 2 mm), és vágjuk fel derelyevágóval (vagy ha ilyen nincs, nekem a pizzavágó is ugyanolyan hasznos segítség volt :) Rombusz alakokat kell kapnunk (ld. a képen).
Ezeknek a közepét bevágjuk (haránt), majd az egyik csücsköt átbújtatjuk a nyíláson, visszafordítjuk, így kapjuk meg a hagyományos csörögefánk formát.
A fánkokat középforró bő zsiradékban, egyenletes tűzön süssük ki. Itt is igaz, hogy egyszerre ne tegyünk túl sok darabot az olajba, hogy szépen süljenek. 1-2 perc kell mindkét oldalára a fánknak, ahogy megpirul, már vehetjük is ki szűrőkanállal vagy fogóval. Tegyük egy konyhai papírtörlőre, jól itassuk fel róla a zsiradékot.
Ha egy picit meghűl, szórjuk meg nyugodtan egy pici porcukorrá darált nyírfacukorral. Mivel a picike annyira odavolt érte, és még Apa is megdicsérte (ez nagy szó! :), ezért azonnal archiváltam a fotókat, és leírtam a kitalált receptet :)