Darálthúsos kölessel töltött kerek cukkini
2016.06.10.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: darálthús, cukkini, pulyka, köles, töltött, sertés, növényi sajt
Recept összetevői:
Mikor megláttam a kis kerek cukkinikat a polcokon, rögtön tudtam, hogy estére töltött étel lesz a vacsora, és hogy kicsit vitamindúsabb változat legyen, ezért kölessel készítettem a tölteléket.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- 500 gramm pulyka vagy sertls darálthús
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 teáscsészényi köles, ehhez 2,5 teáscsészényi víz
- fűszerek: só, fehérbors, petrezselyem
- 4 kis kerek cukkini
- natúr növényi sajt (elhagyható)
A kölest alaposan mossuk át, hogy véletlenül se legyen mellékíze, aztán egy kicsit pirítsuk meg a fazékban (lehet vízen/olajon/mi már a kókuszolajjal is kísérletezünk), sózzuk meg. Öntsük fel vízzel, és ha felforrt, akkor fedjük le a fazekat, és 20 percig alacsony fokozaton főzzük, majd 10 percig hagyjuk még a tűzhelyen.
A cukkiniket mossuk meg alaposan, vágjuk le a végét (ezek lesznek a kalapok. A belsejét (magos részt) kaparjuk ki. A kivájt cukkiniket helyezhetjük kivajazott jénaiba, de sütőpapírral bélelt tepsibe is. Sózzuk meg kicsit, egy kis borsikafűt, kakukkfűt is szórhatunk rá, ha már bírják a kis pocik :)
A hagymát kockázzuk fel apróra, kicsit dinszteljük meg (kevés vízen/olajon), adjuk hozzá a darált pulyka/sertéshúst, és fedett fazékban, sűrű kevergetések közben főzzük puhára, időközben sóval, borssal enyhén fűszerezzük, nem kell, hogy a leve teljesen elfőjön, mert jó ízt ad majd a kölesnek.
Mikor a köles elkészül és a hús is megpuhul, akkor keverjük össze a kettőt, és pár percig hagyjuk így összeérni az ízeket, majd töltsük meg a cukkiniket.
Előmelegített sütőben 200 fokon 30-40 perc alatt készre sütjük. (A saját adagunkat utólag érdemes még sózni, fűszerezni, ha szükséges.)
A sajtot állagától függően reszeljük az elején vagy időközben, esetleg a végén az ételre, nagyon változóak a növényi sajtok, van amelyik megkeményedik, ha rögtön az elején sütőbe kerül, és inkább a sütés végén érdemes csak ráolvasztani, van amelyik finomabb, ha csak utólag szórjuk meg sajttal.
A kalapokat én a végén helyeztem rá, a sütőben külön sütöttem a töltött részt és a kalapot is megszórtam sajttal, nagyon finom ízvilágot adott.
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!