Datolyás-vaníliás és kakaós kuglóf
2018-03-07Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Tízórai, Uzsonna, Vacsora,
Recept összetevői:
Ez teljesen a korábbi puha kuglóf recept (ld. ITT), csak nem volt otthon mazsolám és datolyával készült. Ha csak olyan aszalvány van a konyhában, amely cukoroldattal, kéndioxiddal tartósított, inkább hagyjuk el belőle (korábbi cikk a témában ITT), anélkül is sikere lesz.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- 500 g búzaliszt
- 22 g élesztő
- 1 db vanília rúd kikapart belseje
- 80 g xilit porrá örölve
- 60 g növényi vaj/margarin (olvasztott, mentes)
- 280 ml növényi tej (pl. natúr zabital)
- 20 g datolya (tolerancia függvényében!!, el is hagyható)
- 10 g kakaópor (holland, natúr)
- 1 csipet só
- tolerancia függvényében egy teáskanál lereszelt biocitromhéj
- 1 púpozott teáskanálnyi szőlőcukor az élesztő felfuttatásához
Az élesztőt, a szőlőcukrot, az olvasztott vajat és a langyos növényi tejet egy tálban elkeverjük, és felfuttatjuk az élesztőt. Egy másik edénybe kimérjük a lisztet, a xilitet, beletesszük a vaníliát, a csipet sót (és tolerancia függvényében egy teáskanál lereszelt bio citromhéjból). A felfutatott élesztős keveréket öntsük a liszteshez, és dagasszuk a tésztát, majd vágjuk félbe. Az egyiket gyúrjuk össze a datolyával, a másikat a kakaóporral, és hagyjuk őket letakarva a duplájára kelni (kb. 1 óra szobahőmérsékleten).
Ezután a tésztákat sodorjuk rudakká, csavarjuk össze őket, és tegyük az előzetesen kivajazott, kilisztezett kuglófformába. Kelesszük így a duplájára (kb. 1 óra). Ha megkelt a tészta, tegyük 200 C-ra előmelegített sütőbe, és a sütés 15. percénél vegyük vissza a sütőt 180 C-ra. Kb. fél óra alatt elkészül.
A kisült kuglófot formával együtt fordítsuk meg, tegyük az asztalra, és hagyjuk a formában kihűlni. Amikor teljesen kihűlt a kuglóf, vegyük le a formát, és lehet díszíteni. Nálunk most egy kis fahéjas szőlőcukor ment a tetejére.
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!