Diós Cookie a fruktóz- és tejmentes diéta szerint, tojás nélkül
2015-01-07Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Tízórai, Uzsonna,
Címkék: sütemény, teasüti, dió, cookie
Recept összetevői:
Ez volt végre az első olyan cookie recept, ami nagy sikert aratott a családban, nem kellett teli nyomni csokival meg tojással, mégis olyan íze van, mint az igazi cookie-knak. A recept Steiner Kristófé, csak kicsit alakítottam rajta a diétánknak megfelelően.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- 2 csésze liszt
- 1 csipet só
- ½ zacskó sütőpor
- kicsit több mint fél csésze xilit
- ½ csésze (kókusz)olaj
- ¼ csésze víz vagy növényi tej (az utóbbival puhább és édesebb a tészta)
- 3 marék durvára darált dió
- 1-2 teáskanál vanília
A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot, a vaníliát és a diót. Ezután jöhet bele az olaj, jól forgassuk össze, és végül a víz/növényi tej.
Elvileg lehetne kanállal halmozni a sütőpapírral kibélelt tepsire a tésztát, majd lelapogatni vizes kanállal, de én kis golyókat formáltam, és a tenyerem között szétnyomtam őket.
11 percig süssük a sütiket, utána vegyük ki a sütőből, és hagyjuk még tíz percig a meleg rácson, ezalatt teljesen megsülnek. (Nem szabad tovább a sütőben hagyni, még ha úgy tűnik, szüksége is lenne rá, mert akkor kiszáradnak, megkeményednek.)
Nekem most ez az egyik kedvencem, a liszttel folyamatosan kísérletezek (kókuszliszt, zabliszt, gesztenyeliszt).
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!