Egyszerű, könnyen elkészíthető házi fehér kenyér
2012.11.16.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Reggeli, Tízórai, Uzsonna, Vacsora,
Címkék: kenyér, házi kenyér, sütőben sült kenyér
Recept összetevői:
Új lisztet vettem: nagyi titka kenyérlisztet :), és volt egy recept a hátoldalán, gondoltam kipróbálom, olyan egyszerűnek és kellemesnek tűnt. Nagyon bejött. Annyira, hogy ez lett az alapja a további kikísérletezett reformosabb változatú kenyereimnek is.
Hozzávalók:
- 250 gramm liszt
- 150 ml víz
- 10 gramm élesztő
- 1 tk szőlőcukor
- 1 kk só
- fél ek (oliva)olaj
A langyos víz kisebb részében a cukorral megfuttatjuk az élesztőt. Közben a keverőtálba mérjük ki a lisztet, szitáljuk át, adjuk hozzá a sót, az olajat, és a többi vizet, majd mehet bele a megfuttatott élesztő. Gyúrjuk, dagasszuk a tésztát, míg végül már nem ragad az edény falához, és hólyagossá válik. Tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára, kb. 1 óra.
Ha megkelt, lisztezett felületen újra gyúrjuk át, formázzuk olyanra, amilyen sütőben kívánjuk sütni. Én egy kisebb téglalap alakú formába helyeztem bele, amit előzetesen kivajaztam, kiliszteztem, de a napokban beszereztem egy szilikon sütőformát :) így a most már ezt a szakaszt kihagyom. Hagyjuk a formában kétszeresére kelni a tésztát.
Majd vágjuk be 3-4 helyen egy éles késsel, kenjük meg vízzel, és toljuk 220 fokra előmelegített gőzösített sütőbe (azaz helyezzünk a sütőnk aljára egy vízzel teli edényt). 10 percig süssük így a kenyeret, majd vegyük vissza a hőfokot 175 fokra, és még 50 percig süssük így. A végén kenjük le hideg vízzel, jó alaposan. Sütés után közvetlenül úgy tűnhet, hogy sziklakeménységű kenyeret készítettünk, de ahogy kezd kihűlni a kenyér, egyre jobban érezzük, hogy puhává válik a héja is.
Nagyon finom, tartalmas, mégis levegős tésztájú kenyér készíthető így el házilag, otthon a sütőben :)