Farsangi fánk sütőben a fruktóz- és tejmentes diéta szerint, tojás nélkül
2014.01.19.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Uzsonna,
Címkék: fánk, farsang, farsangi fánk, sütőben sült fánk, sütemény
Recept összetevői:
A korábbi óvatosságból kifolyólag, mi már szinte alig sütünk olajban, nagyon megszoktuk, hogy minden a sütőben készül, ezért idén ki akartam próbálni a sütőben sült farsangi fánkot is. Egyelőre a saját receptemet használtam, mert annak az állaga igazi szalagos, finom, puha farsangi fánk.
Hozzávalókat (kb. egy tepsi közepes fánkhoz) ld. a jegyzetlapon.
- 250 gramm liszt
- 15 gramm élesztő
- 1 mk szőlőcukor
- 25 gramm xilit/nyírfacukor
- 25 gramm vaj (tejmentes!, cukormentes!)
- 150 gramm növényi tej (zabital, ha javasolhatom, mert édesebb íze van)
- csipet só
- opcionálisan: 1 vaníliarúd kikapart belseje (a képen látható most anélkül készült)
A langyos tejben morzsoljuk el az élesztőt, és keverjük el a szőlőcukorral, hagyjuk felfutni. A lisztet közben szitáljuk át, tegyük hozzá a sót, a cukrot és a langyos olvasztott margarint, végül a kovászt (felfuttatott élesztőt). Gyúrjuk addig, míg kalácstészta sűrűségű tésztát nem kapunk (hólyagos, lágy tészta). Takarjuk le, tegyük meleg helyre, és hagyjuk másfélszeresére kelni (kb. fél óra).
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, majd kezünkkel nyomkodjuk ujjnyi szélesre, ezután jöhet a szaggatás. Mi pogácsa szaggatóval dolgoztunk, de ha valakinek fánk szaggatója is van, hajrá! :) A kiszaggatott tésztát hagyjuk még kb. fél óráig kelni.
Kenjük le egy kis zabtejjel a tetejét, mielőtt berakjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, illetve mi még megszórtuk egy kis darált mogyoróval (kevés xilittel/nyírfacukorral elkeverve).
Kb. negyed óra alatt készre sül, puha, finom tésztája van. Aki imádja a hagyományos, olajban készült fánkot, az azért készüljön fel rá, hogy ez nem az a fánk! :) De ha hagyjuk kihűlni, illetve ha megtöltjük lekvárral, pudinggal, akkor isteni farsangi desszertet kapunk.