Fruktóz-tojás-tejmentes kalácskoszorú
2012.04.06.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Tízórai, Uzsonna, Vacsora,
Címkék: sütemény, kalács, fruktózmentes, fonott_kalács, kalácskoszorú
Recept összetevői:
A dietetikusunk szerint a tejmentes diéta első három hetében a legjobb, ha az ember maga készíti a pékárút, ezért elkezdtem kiflit és húsvéthoz közeledve kalácsot gyártani a picurnak. Az első ilyen próbálkozás volt ez a kalácskoszorú.
Hozzávalók:
- 1,5 dl rizsital
- 2 ek nyírfacukor
- 1 tk szőlőcukor
- 25 g vaj/margarin (mentes)
- 1 mk só
- 250 g liszt
- 25 g élesztő
Az élesztőt egy kis tejben és 1 tk szőlőcukorral felfuttatjuk (a nyírfacukor erre nem alkalmas). Közben a lisztet átszitáljuk, ez fontos, ha azt akarjuk, hogy a tészta foszlósabb legyen. Hozzáadjuk a nyírfacukrot, a sót és a vajat belekockázzuk. A kovászt végül hozzáántjük az egészhez és összegyúrjuk. Nem kell megijedni, ha tészta az elején ragad, jól át kell dagasztani/gyúrni (min. 15-20 percig). Ha a tészta 10 perc után is még mindig ragadós, akkor érdemes egy kis lisztet adni hozzá. A begyúrt tésztát meleg helyre tesszük, és kétszeresére kelesztjük. Ez kb. egy-két óra.
A megkelt tésztát három részre osztjuk, és azonos hosszúságú hengerekké sodorjuk, majd összefonjuk. A két végénél összeillesztjük. A tetejét rízstejjel megkenjük, és előmelegített sütőbe rakjuk, 175 fokon kb. 30 percig sütjük. (Több helyen javasolták, és tényleg érdemes egy vízzel teli tepsit tenni mellé a sütőbe, olyankor még a színe is más :)