Habkarika a fruktóz- és tejmentes diétában
2015.12.18.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Desszert,
Címkék: karácsony, habkarika
Recept összetevői:
Régi álmom vált valóra, hogy sikerült kivitelezni egy olyan habkarikát, amit a picurka nemcsak fára akaszthat, de bele is kóstolhat. Azért persze ezzel így is óvatosan bánjunk!, a fruktózérzékeny gyerkőcnek vagy nagyon kicsi karikát készítsünk vagy csináljunk mókát a dologból, például 24-én (egy fruktózban szegény reggeli után) haraphat egyet a karikából, mintha egy kis tündér arra járt volna, és nem bírta volna megállni, hogy ne kóstolja meg stb.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- 40 gramm (1db) tojásfehérje
- 120 gramm szőlőcukor
- pár csepp citrom leve
- 8 gramm étkezési keményítő
A fehérjét és a cukrot vízgőz felett folyékony masszává keverjük, belefacsarunk pár csepp citromot (negyed gerezdnyinél ne legyen több). Ne forraljuk fel a masszát, de legyen meleg, mikor átöntjük a keverőtálba, és magas fokozaton 10-20 perc alatt verjük kemény habbá hozzáadva az étkezési keményítőt. Tegyük egy zacskóba vagy kinyomóba a masszát, és alkossunk.
70 fokra előmelegített sütőben (légkeverés mellett) 2 óra alatt készre száríthatjuk a karikákat. Hagyjuk kihűlni, pár óra alatt kiszáradnak szépen a kívánt állagúra. Boldog Karácsonyt!
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!