Hagyományos rizskoch a fruktóz- és tejmentes diétában
2016.11.14.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Desszert, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: sütemény, rizs, rizskoch, rizsfelfújt, barnarizs
Recept összetevői:
A rizskochot az óvodai menza hozta be az életünkbe :) magamtól sosem csináltam volna, hiszen nem az a tipikus ásványianyagokban és vitaminban gazdag étel, amire általában nagyon figyelek, hogy az asztalra kerüljön. De desszertnek tökéletes lehet, és a gyerekek egyébként imádják, ezért a receptek közé is szeretném felvenni, hogy ne kelljen mindig a füzetet lapozgatom, ha elkészítem :)
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- 250 gramm barnarizs
- 1000 gramm (1 liter) növényi tej (én zabitalt szoktam ilyen ételekhez használni, mert édesebb íze van, emiatt kevesebb édesítő szükséges hozzá)
- 200 gramm (ml) víz
- 1 csipet só
- 70 g xilit
- 5 db tojás
- a fruktózos esetében toleranciától függően (akár el is hagyható): reszelt citromhéj vagy pár csepp citrom
- 1 vaníliarúd
- 1 evőkanál liszt
- 50 gramm vaj (laktózérzékenyeknek, tejfehérje allergia esetén pl. liga)
A rizst puhítsuk fel a vízben közepes hőfokon, kevergetve. Mikor elforrt a rizsről a víz, sózzuk meg, és öntsük rá a növényi tejet, kaparjuk bele a vaníliarúd belsejét, és a héját is dobjuk hozzá. Forraljuk fel az egészet, és hagyjuk, hogy a rizs felszívja a tejet, megpuhuljon. Ekkor vegyük ki belőle a vaníliarúd héját, és keverjük bele az édesítőt (és ha lehet használni: a citromhéjat vagy a pár csepp citromot). Fedjük le és egy órára hagyjuk békén.
Ha a tejberizs kihűlt, akkor a puha vajat a tojássárgával keverjük jól össze (gépi habverővel), és keverjük a tejberizshez óvatosan kanállal, hasonlóan tegyünk ezután a kemény habbá vert tojásfehérjével is, végül a liszttel.
A masszát rakjuk kivajazott, kilisztezett (vagy morzsát is szórhatunk a liszt helyett) jénaiba vagy tepsibe, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük (légkeverés nélkül).
Mi diószórással tálaltuk és ettük.
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!