Hajdina cipók
2012.04.13.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Desszert, Reggeli, Tízórai, Uzsonna, Vacsora,
Címkék: hajdina, zsemle, szupergabona, hajdina cipó
Recept összetevői:
Habár a védőnőtől kapott táblázatban ott áll, hogy 1 éves kortól hajdinát is lehet/kell kóstolni, valószínűleg sosem ismertük volna meg ezt a növényt, ha a picurról nem derül ki, hogy gyümölcscukor- és tejérzékeny. A hajdina egyébként igen értékes vitaminforrás (B-vitaminok, E-vitamin), antidioxiáns hatású, vasat, káliumot, lecitint, tiamint is tartalmaz, de még sorolhatnánk (további infók).
Hozzávalók:
- 200 gramm hajdinaliszt
- 1 tojás
- 12,5 gramm vaj (mentes!)
- 1 tk szőlőcukor
- 7,5 gramm élesztő
- 75 gramm zabital (vagy más növényi tej)
- só
A langyos zabitalban az élesztőt szőlőcukorral felfuttatjuk, majd hozzákeverjük a tojáshoz és a liszthez. Sóval ízlés szerint ízesítjük (én 1 kávéskanálnyit tettem bele), végül belekeverjük a vajat (nem kell olvasztani).
Meleg helyen pihentetjük 1 órát, majd 3-4 cipócskát vagy 4-5 kis zsemlét formázunk a tésztából, és kicsit megvagdossuk a tetejét. Érdemes vizes kézzel dolgozni, mert a tészta eléggé ragad. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük őket, a tetejét megkenjük zabitallal vagy tojással, és előmelegített sütőben 190 fokon megsütjük. Kb. 20-30 perc alatt készül el, de figyeljük a tetejét, ha aranybarnára pirul, már vehetjük is ki. Hagyjuk kihülni, és vajjal, zöldhagymával, sonkával isteni reggelink vagy vacsoránk lehet még nekünk is!
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!