Halloweeni csokis denevér a tej-fruktóz-tojásmentes diétában
2016.10.25.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Tízórai, Uzsonna,
Címkék: csoki, halloween, keksz, denevér
Recept összetevői:
Tavaly már hozzánk is bekopogtak „Csokit vagy csalunk!” felkiáltással (amerikában azt mondják: „Trick or treat” olyasmi, hogy megviccelünk vagy megvendégelsz), persze itthon ennek az egésznek még nincs kultúrája, ezért mi sem készültünk fel a gyerekekre. Idén viszont… :)
Többféle kekszet is készítettünk, ahogy a fotón is látjátok (cikk végén). Nekem ez volt a kedvencem, ezért önző módon most ezzel nyitok, vagyis a csokis denevérekkel.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon (kb. egy tepsi).
- 130 gramm liszt,
- 30 gramm finomra darált dió
- 100 gramm vaj (a tejmentes diétában pl. liga)
- 50 gramm xilit
- fél rúd vanília kikapart belseje
- Festéshez mentes étcsoki, mi egy tej- és gluténmentes xilittel édesített változatot választottunk
A lisztet az édesítővel és a dióval elkeverjük, hozzámorzsoljuk a vaníliát, majd a felkockázott vajat, összegyúrjuk a tésztát, majd a hűtőbe rakjuk pihentetni (minimum fél óra).
A tésztát kinyújtjuk és a kívánt formákra szaggatjuk. 170 fokon 10-15 perc alatt kisütjük.
Ha a denevérek kihűltek, jöhet a csokimáz. Vízgőz felett olvasszuk meg a kívánt mennyiséget (egy nagy tábla csokit tekintve kb. az egyharmadára lesz szükségünk). Majd mártsuk a denevéreket a megolvasztott csokiba, vagy egy ecsettel (mint amivel lekenjük a pogácsák, kalácsok tetejét) fessük meg csokival a tetejüket. Hagyjuk megszáradni. Nálunk akkora sikere volt, hogy hétvégére újabb adagot kell készíteni, mert mára elfogyott az összes denevér… :D
Folyt. köv.
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!