Hamis mézes linzer a fruktóz-laktóz-tej-tojásmentes diéta szerint
2012.12.16.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Tízórai, Uzsonna,
Címkék: linzer, laktózmentes, uzsonna, tojás_nélkül, sütemény, tízórai, sütőpor_nélkül
Recept összetevői:
Mindenhol mézeskalács, szív, karácsonyfa, hóember, csillag… Azt hiszem ezt a linzert az az elhatározás szülte, hogy csak azért is lesz mézes sütemény karácsonykor az asztalon, még ha a méz a legszigorúbb tiltólistán van for ever.
Hozzávalók (kis adag, egy tepsi) ld. a jegyzetlapon.
- 75 gramm liszt
- 50 gramm vaj (tejmentes diéta esetén pl. liga)
- 20 gramm xilit/nyírfacukor
- fahéj
- (cukormentes!) mézessütemény fűszer :)
Innentől kezdve az elkészítés ugyanaz, mint a sütőtökös linzerécsak sütőtök nélkül :) A lisztet átszitáljuk, a porcukrot (én normál nyírfacukrot daráltam le) és a vaníliarúd kikapart belsejét hozzáadjuk, és jól összekeverjük. A vajat érdemes kisebb kockákra vágni és így beledobálni a tálba. (Nem szabad felolvasztani, mert akkor a tészta később nehezen kezelhető lesz.)
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, mikor már nem nagyon látunk kisebb darabokat sem a tésztában, akkor az egészet összegyúrjuk. Az így kapott tésztát hengerré formázzuk, alufóliába tekerjük, és a hűtőbe tesszük pihenni.
Kb. 1 órával később a tésztát lisztes felületen vékonyra nyújtjuk, majd a kívánt formákat kiszaggatjuk, és tepsire helyezzük (szilikonra vagy sütőpapírra). Kicsit megkenhetjük zabitallal, vagy bármilyen más növényi tejjel.
170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kb. 10-15 perc alatt megsütjük. Vigyázni kell vele, ha már pirul a széle, lehet kiszedni.
Én Apának készítettem lekváros változatot is, illetve aki szeretne töltött változatot is készíteni, annak érdemes egy nagyobb sütőtök darabot megsütnie a sütőben (vízzel permetezve, fahéjjal megszórva), lepürésíteni, majd ezt tölteni a linzer közé. Így is nagyon finom, kipróbáltuk, és így a picur is ehette. De azért a töltött változattal csínján bánjunk, mert a sütőtöknek elég magas a fruktóztartalma, annak ellenére, hogy zöldség, ld. fruktózegyenérték táblázat.
Ha már kitapasztaltuk, és bírja a picur a szőlőcukrot vagy valamelyik dietetikus által jóváhagyott természetes édesítőt (pl. nyírfacukor, stevia), akkor azzal is megszórhatjuk. Mi ezt most kihagytuk, csak Apa kapott ilyet :)