Házi készítésű sütőtökös sonkás kifli (a fruktóz-tej-tojásmentes diétában!)
2017.12.09.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Reggeli, Tízórai, Uzsonna, Vacsora,
Címkék: sütőtök, sonka, kifli, sütőtökös kifli
Recept összetevői:
Nagyon szeretem a sütőtököt belekeverni a tésztába, mert nem markáns az íze, mégis finom, illatos lesz tőle a kisült sós vagy édes sütemény. Ezt a kiflit egy kis sonkával és a tetejére szórt tökmaggal bolondítottam, így nagy kedvenc lett a picurnál.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- 250 gramm liszt
- 32,5 gramm vaj (mentes!)
- 70 gramm sütőtökpüré (sütőben sült sütőtök húsa)
- pár szelet csirke/pulykamell sonka (mentes!)
- 40 gramm növényi tej (natúr rizs- vagy zabital)
- 12,5 gramm élesztő
- 1 teáskanál szőlőcukor
- 1-2 teáskanál só
Tipp: Én a sütőtököt a következőképpen készítem: megmosom a héját, letörlöm, majd kettévágom. A magokat kanállal kikaparom, majd a csónakokat ráteszem egy sütőpapírral bélelt tepsire. Jól (bőven) megszórom vízzel és kicsit meghintem fahéjjal, 200 fokon kb. 45 perc alatt puhára sül.
Egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral megfuttattam. A lisztet átszitáltam, a sót hozzáadtam és a felkockázott vajat összemorzsoltam a liszttel, majd belekevertem a felfutott élesztőt és ezek után a sütőtökpürét is. Jól átgyúrtam a tésztát. Addig érdemes dagasztani, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Ezután letakartam és meleg helyre tettem (néha be is takarjuk a gyerekekkel együtt:), addig marad itt, míg a duplájára kel.
A sonka szeleteket közben kicsi apró kockákra vágtam. Opció: egy kevés (pár csepp) olajon/vizen/vajon meg is lehet pirítani, különlegesebb lesz.
Amikor megkelt a tészta, kinyújtottam lisztezett felületen kör alakba, rászórtam a sonkát, háromszög alakú cikkelyekre vágtam, úgy mint ITT, és egyenként feltekertem. Sütőpapírral kibélelt tepsire raktam a sonkás kifliket, a tetejét lekentem egy kis növényi tejjel és tökmagokat helyeztem rá.
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!
180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sült. Mikor kivettem, még egyszer lekentem növényi tejjel, hogy puha maradjon. Nemcsak mutatós, de finom is! :)