Házi kenyér kölespehellyel

2013.05.08.

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Reggeli, Tízórai, Uzsonna, Vacsora,

Címkék: , ,



Recept összetevői:

Az eredeti recept innen van, igazából csak feleztem az adagot, és átalakítottam a tej-fruktózmentes diéta szerint. Azért vigyázzunk ezzel a kenyérrel, mert tényleg reformkenyér, a kölespehely miatt jellegzetes íze van. A picurnak nagyon ízlett, ezért is raktam fel a blogra, de én még mindig inkább a sokmagvas kenyér mellett teszem le a voksot.

Hozzávalók:

  • 150 gramm (kenyér)liszt
  • 50 gramm teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 50 gramm köles pehely
  • fél tk só
  • 1 tk szőlőcukor
  • 12,5 gramm élesztő
  • 160 ml víz
  • 1 ek olaj (én olivaolajat használtam)

Az élesztőt futtassuk fel a cukorral a langyos vízben. A liszteket szitáljuk bele egy keverőtálba, adjuk hozzá a sót, a kölespelyhet és az olajat, majd öntsük bele a felfuttatott élesztőt. Dagasszuk meg a tésztát (kb. tíz perc kézzel, géppel kb. 5 perc.)

Meleg helyen kelesszük a duplájára, majd béleljük ki a kiválasztott formát sütőpapírral, és tegyük bele a tésztát, majd toljuk 40-50 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 15 perc alatt kelesszük meg újra. Kenjük le a tetejét hideg vízzel, és 180 fokra tekerjük a hőfokot, kb. 30-35 perc alatt süssük készre a kenyeret. Végül még forrón kenjük át hideg vízzel, vagy csavarjuk egy hideg vizes konyhai kendőbe.

Tényleg csak a reform konyha kedvelőinek ajánlom, mert ez a kenyér egy tömör, markáns ízű kenyér.

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!