Házilag készített spenótos tészta babáknak

2012-04-20

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címkék: , , , , , ,



Recept összetevői:

Folyamatosan kovászolt kenyér készítéssel kísérletezem, hogy a kenyér ne tartalmazzon semmi olyant, amitől megfájdulhat a picur pocakja (élesztő, tojás, sütőpor, tej stb.), de egyelőre nem nagy sikerrel, ezért sem került fel ilyen recept a blogra. Viszont azt hiszem ennek egyenes következménye, hogy házi tészta készült nálunk. Nem is akármilyen, a nagyon egészséges spenótos zöld durum változat! :)

A tésztához majorannás csirkékockák dukáltak, amiket zabtejben főztem ki. Ja, és ami egy keveset alvó csöppség mellett nem elvetendő: ez az ebéd/vacsora gyorsan elkészíthető.

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.

  • 125 gramm spenót/paraj (ki hogy nevezi:) nekem fagyasztott volt)
  • 300 gramm durumliszt
  • 150 gramm kézmeleg víz
  • 1-2 csirkemell
  • kevés növényi tej (én zabitalt használtam)
  • majoranna, só
  • Apának: só, szerecsendió, fehérbors, tejszín, parmezán :)

A spenótot kis vizzel (éppen csak annyi, h ne kapja oda az alját) felengedjük, vagy ha friss, kevés vízben megfőzzük, majd ha megfőtt/megpuhult, leturmixoljuk. A zöld pépet a durumliszthez keverjük (én előzőleg átszitáltam a lisztet), és fokozatosan hozzáadjuk a vizet, miközben összekeverjük. Erre azért van szükség, mert minden lisztnek más a felszívóképessége, és érdemes megelőzni, hogy a ragacsos masszát az ember liszttel javítgassa, majd további víz, aztán liszt stb., inkább türelmesen adagonként öntsük hozzá a megadott vizmennyiséget, és ha úgy látjuk, hogy a miénkhez nem kell több, akkor felejtsük el a felesleget. Az így kapott masszát kicsit átgyúrjuk, és fél órát pihentetjük.

Közben a csirkét lemossuk, a kisebb részét apróra kockázzuk, és alacsony fokozaton feltesszük párolódni – lefedett edényben. Ha kicsit kieresztette a levét, majd kezd elfőni, hozzáadjuk a kevés zabtejet, és majorannával fűszerezzük. Puhára főzzük. (A csirke másik részét Apának nagyobb kockákra vágjuk, ugyancsak megpároljuk, tejszínt öntünk hozzá és szerecsendióval, fehérborssal és sóval fűszerezzük:)

Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk a szép zöld tésztánkat, és hosszú csíkokra vágjuk (nem kell hozzá semmi extra, egy éles kés elég). Lobogó vízben pár perc alatt készre főzzük (az igazi durumtésztához nem kell olaj sem!). (Apa vizéhez azért adtam egy kis sót:)

A tésztát leszűrjük, tányérra tesszük, és a tetejére kerülhet a csirkeszósz. (Én most zöldséget külön nem főztem hozzá, mert direkt sárgarépa krémleves volt az elsőfogás.) Az először elkészített házitésztára a picur sem panaszkodott, sőt… :))

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!

Related Post