Háztartási keksz helyett

2013-09-06

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Uzsonna,

Címkék: , , , , , , ,



Recept összetevői:

Idén nyáron a balatoni nyaralás során sajnos elkaptunk ezt a betegséget, és mivel a picurnak egyre unalmasabbá vált a krumpli minden formája, ráadásul nem is igazán használt, az egyik mamitól meg kaptunk háztartási kekszet (amit mi ehettünk, de sajnos a cukor miatt a picurka nem), a keksz összetevőit böngészve eszembe jutott, hogy végülis egy alternatív változatot én is tudok készíteni erre. Így lett kikísérletezve az alábbi kakaós keksz, ami nagyon jó szolgálatot tett nekünk, és a gyerek imádta. Azért ha valaki nem „hasfogónak” használja, akkor használjon nyugodtan több cukrot (legalább dupla annyit), és a más liszttel is isteni finom (pl. zabliszttel, vagy zab és teljes kiörlésű keverve stb.)

Hozzávalók (kb. 1 tepsi):

  • 150 gramm liszt (én tönkölylisztet használtam)
  • 100 gramm vaj (laktózérzékenyeknek pl. liga)
  • 25 gramm xilit/nyírfa(por)cukor (ha nincs betegség, akkor mehet a duplája a tésztába)
  • kakaó (ízlés szerint, kb. 1 teáskanál)

A lisztet szitáljuk át, a porcukrot (én normál xilitet/nyírfacukrot daráltam le) és a kakaót keverjük bele. A vajat vágjuk kisebb kockákra, és morzsoljuk el a liszttel. (Nem szabad felolvasztani, mert akkor a tészta később nehezen kezelhető lesz.) Mikor már nem nagyon látunk kisebb vajdarabokat sem a tésztában, akkor gyúrjuk össze. Az így kapott tésztát hengerré formázzuk, alufóliába tekerjük, és a hűtőbe tesszük pihenni.

Kb. fél órával, 1 órával később a hűtőből kivéve a tésztát formázhatjuk kedvünk szerint. Én most a legegyszerűbb technikával apró darabokat csíptem le belőle, ezt golyóvá formáztam és a két tenyerem közt kilapítottam. Ezt látva a picur is be tudott szállni, és ő is csipkedett, gyúrt, lapított.

Előmelegített sütőben 170 fokon érdemes kisütni a formákat, kb. 15 perc alatt kész van. Vigyázni kell vele, ha már pirul a széle, lehet kiszedni.

kakaós_keksz.jpg

Az alábbiak is érdekelhetnek: