Húsvéti linzer nyuszi
2012.04.06.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Tízórai, Uzsonna,
Címkék: linzer, húsvét, húsvéti linzer nyuszi, sütemény
Recept összetevői:
A picur mintha érzékenyen reagálna a tojásra is, ugyanakkor a bölcsi miatt be kell vezetnünk végre a tízórait és az uzsonnát, de ő babapiskótát (ahogy javasolták) nem rágcsálhat a fő étkezések között, ezért keresnem kellett egy jó receptet. Az is inspirált, hogy húsvétkor szinte mindenki édességet fog enni körülötte, miért pont ő maradna ki, nem muszáj, hogy egy nasi egészségtelen legyen :) Az csak külön ráadás, hogy ez a világ egyik legkönnyebben elkészíthető sütije.
Hozzávalók:
- 300 gramm liszt
- 200 gramm vaj (mentes!)
- 100 gramm xilit/nyírfaporcukor
- 1 vaníliarúd
A lisztet átszitáljuk, a porcukrot (én normál nyirfacukrot daráltam le) és a vaniliarúd kikapart belsejét hozzáadjuk, és jól összekeverjük. A vajat érdemes kisebb kockákra vágni és így beledobálni a tálba. (Nem szabad felolvasztani, mert akkor a tészta később nehezen kezelhető lesz.)
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, mikor már nem nagyon látunk kisebb darabokat sem a tésztában, akkor összegyúrjuk. Az így kapott tésztát hengerré formázzuk, alufóliába tekerjük, és a hűtőbe tesszük pihenni.
Kb. 1 órával később a tésztát lisztes felületen nagyon vékonyra nyújtjuk, majd a kívánt formákat kiszaggatjuk. Nekünk volt egy promós-ajándék nyuszi formánk, azzal dolgoztam :)
Apának pedig egy nagyobb és kisebb pohár segítségével szaggattam ki a köröket, hogy ő tradicionálisan lekvárral ehesse a linzert.
Előmelegített sütőben 170 fokon érdemes kisütni a formákat, kb. 10-15 perc alatt megsül. Vigyázni kell vele, ha már pirul a széle, lehet kiszedni.
A lekváros változat esetében a talpakat megkenjük lekvárral, ráillesztjük a tetejét, és végül megporcukrozzuk. Apa szerint már 10 perc után is isteni. :) de azért szerintem várjunk 1-2 órát, az alatt tényleg finomra puhul a tészta.
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!