Kakaós-fahéjas zabpelyhes keksz
2013.09.26.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Desszert, Uzsonna,
Címkék: kakaó, laktózmentes, uzsonna, tojás_nélkül, sütemény, zabpehely, tízórai, sütőpor_nélkül, teasüti
Recept összetevői:
Amikor pár napot itt töltött a vega barátnőm sok programot beterveztünk, és mivel a picur is velünk tartott, a városnézés közben jól jött uzsonnára egy kis ropogtatnivaló. Amikor a barátnőm kedvenc kürtőskalácskát eszegette, bár a pirur rákérdezett, hogy mégis ő mit eszik, de közben elégedetten majszolta a kakós-fahéjas zabpelyhes kekszet, és abból akarta az összeset magának :)
Hozzávalók:
- 100 gramm liszt (én 30% zabpehelylisztet és 70% tönkölylisztet használtam, de bármilyen arányban és liszttel működik a recept, már ezerszer és ezerféleképpen próbáltuk mi is :)
- 50 gramm zabpehely
- 100 gramm vaj (laktózérzékenyeknek pl. liga)
- 40 gramm xilit/nyírfa(por)cukor
- kakaó (ízlés szerint, kb. 1 teáskanál)
- fahéj (ízlés szerint, kb. 1 teáskanál)
A lisztet szitáljuk át, a porcukrot (én normál xilitet/nyírfacukrot daráltam le), a kakaót, a fahéjat és a zabpelyhet keverjük bele. A vajat vágjuk kisebb kockákra, és morzsoljuk el a liszttel. (Nem szabad felolvasztani, mert akkor a tészta később nehezen kezelhető lesz.) Mikor már nem nagyon látunk kisebb vajdarabokat sem a tésztában, akkor gyúrjuk össze. Az így kapott tésztát hengerré formázzuk, alufóliába tekerjük, és a hűtőbe tesszük pihenni.
Kb. fél órával, 1 órával később a hűtőből kivéve a tésztát formázhatjuk kedvünk szerint. Én most a legegyszerűbb technikával apró darabokat csíptem le belőle, ezt golyóvá formáztam és a két tenyerem közt kilapítottam. Ezt a folyamatot a picurral már mindig együtt csináljuk (ha éppen nem durcás vmi miatt :) ő gyakran készít csigabigát vagy kukacot a tésztából. Az egyik csigabigát látjátok a fotón is :)
Előmelegített sütőben 170 fokon érdemes kisütni a formákat, kb. 15 perc alatt kész van. Vigyázni kell vele, ha már pirul a széle, lehet kiszedni.