Karácsonyfa kalács a fruktóz- és tejmentes diéta szerint
2014.12.23.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Tízórai, Uzsonna,
Címkék: kakaó, karácsony, baba, karácsonyfa, tojás_nélkül, sütemény, kalács
Recept összetevői:
Ez a recept a korábbi kalácsokat fogja ismételni, csak a forma változik, azért találtam ki, hogy ha valaki fél még annyi xilitet/szőlőcukrot használni a fruktóz érzékeny gyerkőcnél, mint amennyi a fahéjas vagy sütőtökös karácsonyfa kalácshoz kell, az is el tudjon készíteni egy kedves finomságot az ünnepekre. Nálunk a picur nagyon szereti ezt is, a Mikulás kalácsot is, élvezi, hogy letörögetheti a fenyőfa ágait (a Mikulás szakállát).
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- 500 gramm liszt (én tönköly fehér liszttel is készítettem már)
- 75 gramm vaj (mentes!)
- 4 evőkanál xilit/nyírfacukor
- 1 teáskanál szőlőcukor
- 25 gramm élesztő
- fél teáskanál só
- 250 gramm növényi tej (natúr rizs- vagy zabital)
- 3 evőkanál kakaópor (fruktóz-laktózérzékenyek, tejfehérjeallergiások figyeljenek mit használnak, nekünk a dietetikus a holland kakaóport javasolta)
Egy kis langyos tejben futassuk meg az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral. A lisztet szitáljuk át, a sót és a cukrot keverjük bele. Kockázzuk hozzá a vajat, és morzsoljuk össze a liszttel. Ha az élesztő felfutott, keverjük a lisztbe, öntsük hozzá a többi tejet is, és gyúrjuk át a tésztát. Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz.
Szedjük szét a tésztát kétharmad-egyharmad arányba. Az egyharmadnyi adagot kakaóval színesítsük (gyúrjuk hozzá egy kis vízben feloldva a kakaót, vagy csak önmagában, ha úgy is megy.)
Takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztákat nyújtsuk ki (minél vékonyabbra, kb. ujjnyi), a fehér kerüljön alulra, a kakaósat helyezzük rá, és újra egy fehér jön. Utána vágjuk ki a fenyőfa formát, és a fenyőfa ágait tekerjük meg egy kicsit.
Helyezzük az elkészített karácsonyfát a tepsire, és hagyjuk még 20-25 percig kelni. Majd kenjük meg egy kis tejjel a tetejét.
Helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. fél óra alatt süssük meg. Mikor kivesszük, még megkenhetjük egy kis tejjel.
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!