Karfiolkrémleves vagy krémes karfiolfőzelék

2012-12-08

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Leves, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címkék: , , ,



Recept összetevői:

Az egész úgy indult, hogy fejben elképzeltem a vasárnapi 3 fogásos ebédet, de minimum leves és főétel kombinációt, viszont már a leves készítése közben fennforgások alakultak ki. A picur ugyanis reggeli után nagyon anyás lett, és azt se tudta elviselni, ha főzök, és sehogysem akart bevonódni :) hiába próbálkoztam. Rövid gondolkodás után a karfiolkrémlevesből krémes karfiolfőzelék lett. Mi azért levesnek ettük, igaz, elég tartalmas levesnek :), és utolsó pillanatban kivettem hozzá a mélyhűtőből egy korábban elrakott patiszonos fasírtot.

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 2 közepes répa
  • 3-4 közepeskrumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • növényi tejszín (én zabtejszínt használtam)
  • 1 csirkemellfilé (elhagyható)
  • só, borsikafű, babérlevél, szerecsendió, friss petrezselyem (ha van persze friss, mi éppen előző nap kaptunk Déditől, így nem sajnáltam a levesből)

Tisztítsuk meg a zöldségeket. A hagymát kockázzuk apróra, és egy kis olajon pároljuk üvegesre, majd dobjuk rá az előzőleg felkarikázott répát és felkockázott húst, pirítsuk pár percig, majd jöhetnek rá a karfiolrózsák, és a megpucolt, felkockázott krumpli. Öntsük fel 1-1,5 liter vízzel, majd főzzük puhára a zöldségeket. Időközben fűszerezzük ízlés szerint (vagy a fenti fűszerekkel).

Mielőtt összeturmixolnánk az egészet, pár karfiolt, répát, krumplit vegyünk ki belőle, hogy legyen mivel díszíteni/feltölteni a levest. Én a picur adagját külön szedtem, kevesebb lével és több krumplival, így turmixoltam az ő ebédjét laktató főzelékké, és így vált a mi ebédünk inkább levessé :) A mi adagunkat már tejszínnel puhítottam, az övét viszont zabtejszínnel, de most nem nagyon volt különbség a kettő között, mind a hárman lapátoltuk befele az ebédet… :)) Nagyon jó íze lett a levesnek és a főzeléknek egyaránt.

karfiol krémleves

Az alábbiak is érdekelhetnek: