Kelkáposztafőzelék zabpelyhes fasírttal

2016.04.14.

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címkék: , , , , , ,



Recept összetevői:

Mikor megláttam a picur óvodai étrendjében a kelkáposztafőzeléket, elhúztam a számat. Eszembe jutottak az én emlékeim a menzás kelkáposztafőzelékről, de megráztam magam, és elkészítettem a másnapi menüt, és láss csodát, leomlott a kelkáposztafőzelék utálatom, sőt… Apa meg egyenesen az ujját nyalogatta, de még a picur is repetázott! :)

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.

  • A kelkáposztafőzelékhez:
  • 1 fej kelkáposzta
  • 4 db közepes krumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, őrölt köménymag, majoranna, fűszerpaprika
  • 200 gramm növényi tej és 3-4 púpozott evőkanál zabliszt (ha gluténmentes, rögtön kapunk egy gluténmentes főzeléket) vagy kölesliszt (persze sima lisztet is használhatunk, de érdemes mindig az egészségesebb, táplálóbb verziót használni)
  • A fasírthoz:
  • 500 gramm (pulyka/sertés) darálthús
  • 200 gramm zabpehely (gluténérzékenyeknek gluténmentes)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • fűszerek: só, fehér bors, őrölt kömény, (friss) petrezselyem

A kelkáposztát tisztítsuk meg alaposan, a torzsát vágjuk ki, és kockázzuk fel úgy, ahogy a kicsi is meg tudja majd enni. Hasonlóan járjunk el a krumplival, hámozzuk és mossuk meg, vágjuk kis kockákra. Tegyük a zöldségeket a fazékba és kb. félig öntsük fel vízzel (össze fog esni a káposzta). Fűszerezzük sóval, borssal, majorannával, köménnyel. Hagyjuk, hogy felforrjon a víz, és megpuhuljon a fazékban a főzelékalap.

Közben elkészíthetjük a fasírtot. A zabpelyhet áztassuk be vízbe, épp hogy ellepje. Mikor megszívta magát (kb. 10 perc), szeleteljük hozzá apróra a megtisztított hagymát, keverjük bele a húst, és fűszerezzük. Jól dolgozzuk össze, és hagyjuk fél órát pihenni a hűtőben. Majd formázzunk kis gombócokat, sorakoztassuk egy kis kókuszolajjal kikent jénaiba, takarjuk le alufóliával, és toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 40 perc alatt ízletesen átsül.

Közben a zöldségünk is megpuhul majd, ekkor keverjük el a növényi tejet a liszttel csomómentesre. A főzővízből egy merőkanálnyit csorgassunk a kis tálba, és jól keverjük el a sűrítményünkkel, és már csorgathatjuk is főzelékbe. Sűrű kevergetés mellett a főzelék pár perc alatt szépen besűrűsödik. A legkisebbeknek le lehet turmixolni a főzeléket, bár én annak a híve vagyok, hogy először próbálkozzunk, és ha nem tudja a pici az ínyével szétnyomogatni, akkor segítsük őt ki egy kis aprítással :)

Jó étvágyat!

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!

kelkáposzta főzelék