Krémes sütőtökfőzelék bazsalikomos csirkével
2012.11.10.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: krumpli, csirke, sütőtök, leves, főzelék
Recept összetevői:
Sütőtök krémlevesnek indult, de végül a picurnak főzelék készült belőle. Ha inkább levest szeretnénk készíteni, akkor (növényi) tejszínnel/tejjel tovább higíthatjuk, és már kész is :)
Hozzávalók (kb. 2 babaadag):
- 2 közepes krumpli
- 300 gramm sütőtökpüré (megfőzött/megsütött sütőtök kikapart húsa)
- 1 kis fej vöröshagyma
- fűszerek: só, rozmaring, fehérbors, szerecsendió, babérlevél
- 2 dl növényi tejszín (zabtejszín)
- 1-2 szelet csirkemell (fűszerek: só, bazsalikom)
A sütőtöknek vájjuk ki a magját, mossuk le, és szórjuk be egy kis fahéjjal, így süssük puhára a sütőben 200 fokon kb. fél óra alatt. Közben a hagymát pucoljuk meg, vágjuk kis kockákra, és egy kis olajon pirítsuk meg. A krumplit mossuk meg, hámozzuk meg, kockázzuk fel, és tegyük a hagymához, majd annyi vízzel, ami éppen ellepi, engedjük fel. Fűszerezzük, majd hagyjuk puhára főni.
A kész sütőtököt kaparjuk ki a héjából, rakjuk a kész krumplihoz, és turmixoljuk össze az egészet. (Ne felejtsük a babérlevelet kivenni, kidobni a turmixolás előtt a krumplik közül.) Adjuk hozzá a tejszínt, és egy kicsit még főzzük össze az egészet.
A csirkét vágjuk kis kockákra, egy kis zabtejben vagy olajon pároljuk puhára egy fedett fazékban. A vége felé sóval, bazsalikommal fűszerezzük.
Tálalásnál piciknek a húsit is beledarálhatjuk a főzelékbe, a nagyobbak kaphatják már feltétként. Mi Apával – kicsit tovább higítva – levesnek ettük, sajttal, tökmaggal a tetején, nagyon finom volt!