Krumplis pogácsa tojással
2012.07.24.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Tízórai, Uzsonna,
Címkék: sütemény, krumpli, pogácsa, krumplis pogácsa
Recept összetevői:
Az eredeti recept innen van, csak a fruktóz- és tejmentes diéta szerint kellett átvariálni, nekünk nagyon bevált, és tényleg pehelykönnyű :) Viszont az adagot feleztem, mert ez így elég kb. két napra (még úgy is, hogy Apa is dézsmál belőle :), aztán inkább frisset készítek a picurnak.
Hozzávalók:
- 125 gramm liszt + amennyit még felvesz, hogy ne ragadjon a tészta
- 100 gramm vaj/margarin (mentes)
- 125 gramm főtt burgonya (kb. 2 kisebb burgonya)
- 50 gramm növényi tej (natúr!)
- 10 gramm élesztő
- 1 tojássárgája (egyik fele a tésztába, másik fele a kenéshez)
- 1 csapott teáskanál só
Az élesztőt futassuk fel a langyos tejben egy teáskanál szőlőcukorral. A lisztet szitáljuk át, keverjük bele a sót, majd adjuk hozzá az élesztős tejet, a tojást, a vajat, az összetört főtt burgonyát, végül az egészet gyúrjuk jól össze. Ezután 1 órán keresztül pihentessük.
Ha duplájára kelt a tészta, nyújtsuk ki amilyen vékonyra csak tudjuk, és hajtsuk össze, majd még egyszer, és ha tudjuk, még egyszer, így 8 réteget kell kapnunk. Ismét nyújtsuk ki, de most ujjnyi vastagságúra, és késsel kockázzuk be a tetejét, majd pogácsaszaggatóval, vagy (ha valaki az én cipőmben jár, és nincs ilyen a konyhájában :) akkor) egy üvegpohárral szaggassuk ki a pogácsákat.
Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük a pogácsákat, ahol még pihentessük 5-10 percig, aztán a tetejét kenjük meg tojássárgájával, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 20 perc alatt készre sül, de a teteje, és az aranybarnasága árulkodó.