Laktózmentes túrótorta a fruktózmentes diéta szerint, tojás nélkül
2013.10.18.Kategória: Fruktózmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Uzsonna,
Címkék: laktózmentes, sütemény, torta, mogyoró, túró, túrótorta
Recept összetevői:
Akik a facebookon követik a blogot, tudják, hogy nem olyan régen kaptam a DM-től egy gasztrobloggereknek szánt csomagot. (Ezúton is köszönöm mégegyszer!:) A csomaghoz receptajánlatot is küldtek, egy klassz gyümölcsös túrótortáét, és egy gyümölcsrizsét. A fruktóz- és laktózmentes étrend csöppet behatárol minket, ezért osztottam-szoroztam, variáltam, kísérleteztem, és egy isteni gyümölcs és tojás nélküli laktózmentes túrótorta született. Hihetetlen sikeresen vizsgázott: a picur (nincs is rá szó mennyire) imádta.
(FONTOS!! Mivel a tészta mogyorós, ezért kisebbeknél óvatosan ezzel, ha még nem kóstoltátok! Ebben az esetben inkább hagyjátok ki a mogyorót a tésztából, és helyette lisztet, zabpelyhet, egyéb helyettesítőt használjatok!)
Hozzávalók a tésztához (ez egy nagyobb (kb. 22-28 cm) tortaformához is elég, de mi kisebben készítettük és a kimaradt tésztából linzerkarikákat szaggatunk):
- 150 gramm liszt (mi fehér liszttel és tönköly liszttel próbáltuk eddig, de szerintem zabliszttel is működne)
- 100 gramm mogyoró (mi a kapott csomagból az Alnatura bio mogyoróját használtuk – már korábban próbált a picur 1-2 szemet enni, és mivel semmilyen reakciót nem váltott ezért mertem használni a sütihez)
- 125 gramm vaj (laktózérzékenyeknek pl. liga)
- 50-60 gramm nyírfacukor/xilit (édesszájúaknak több, akik már nem esznek olyan édesen, kevesebb is elég)
- 1 csipet só
Hozzávalók a töltelékhez (ez a kisebb tortaformához méretezve, a nagyobbhoz szorozzátok meg kettővel)
- 200 gramm laktózmentes túró
- 200-250 gramm növényi tejszín (mi zabtejszínt használunk, mert édesebb íze van. Fontos: ha az omlós-szárazabb túrótortát szeretitek, akkor elég 200 gramm tejszín, ha a puhább-pudingosabbat, akkor kell bele az 250 gramm)
- 1 zacskó az Alnatura bio vanília pudingporból
- 1 vaníliarúd kiakapart belseje
- kb. 70 gramm xilit/nyírfacukor
A mogyorót daráljuk porrá, keverjük a liszthez, adjuk hozzá a cukrot és a vajat kis kockákra vágva. Morzsoljuk össze a vajat a liszttel, majd gyúrjuk gombóccá. Mikor már nem ragad a tészta az edény falához, akkor csomagoljuk alufóliába, és fél órára tegyük pihenni a hűtőszekrénybe.
Addig készítsük el a tölteléket: a túrót, a tejszínt, a pudingport, a vaníliát és a cukrot habverővel jól keverjük össze. Az a fontos, hogy a túrót törjük jól össze, hogy krémessé váljon a töltelékünk. A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, kenjük ki a peremét vajjal és szórjuk meg liszttel, hogy a tészta később ne ragadjon hozzá.
A lehűtött tésztát két belisztezett sütőpapír között nyújtsuk kb. 3-4 mm vékonyra, és helyezzük a tortaformába. Nyomjuk az ujjainkkal az aljához és az oldalához, és töltsük bele a tölteléket. Az oldaláról a tésztát kicsit hajtsuk a töltelékre, és összecsipkedhetjük 2-3 cm távolságban
A 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsül, kiszedés után hagyjuk kihűlni. Hűtőben nekünk 3-4 napig kibírta a torta, és mennyei volt még az utolsó napokon is.