Lencsefőzelék lazaccal babáknak
2012.05.29.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: hal, répa, főzelék, lencse, baba, lencse főzelék
Recept összetevői:
A lencsével – habár egész alacsony fruktóztartalmú (150 grammban van 1 gramm fruktóz) – ugyanaz a probléma, mint a sárgaborsóval, terheli a hasfájós babák pocakját. Ezért megint olyan receptet vadásztam, ami nem a szokásosat ajánlja. Végül megint nem-tudom-hány-receptből lett egy, de megérte.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- 150 gramm lencse
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1 közepes krumpli
- 1 babérlevél
- 1 mk majoranna
- 1 tenyérnyi fagyasztott lazac
- Nem babának: só (de akkor még egy adag lazacot csapjunk mellé :)
A lencsét a babának a zöldborsóhoz hasonlóan készítjük elő. Feltesszük annyi vízben főni, ami épp ellepi. Ha megpuhult, beletesszük egy tésztaszűrőbe, és kanállal kinyomogatjuk a belsejét, ez kb. öt perces munka. A tésztaszűrő falához nyomjuk a szemeket, majd kicsit megkavargatjuk, megkapargatjuk a szűrő alját, néha adunk hozzá egy kis forró vizet, vagy a saját főzőlevét. Ezt addig csináljuk, amíg már csak a héja marad a szűrőben.
A krumplit és a répát megmossuk, megpucoljuk, felkockázzuk, és annyi vízben, ami ellepi, feltesszük főni, beledobjuk a babérlevelet. A megpuhult krumplit és répát hozzáadjuk az átpaszírozott lencséhez, az egészet összeturmixoljuk, majd visszatesszük a tűzre, beleszórjuk a majorannát, és még egy kicsit összefőzzük az íze kedvéért. (A főzelékből három adag jött ki nekünk.)
A lazacot mindeközben egy fazékban lassú tűzön kiolvasztjuk, kevés rozmaringgal, sóval fűszerezhetjük. Ha megpuhult, átsült, tálalásnál szórjuk a főzelékbe, vagy a kisebbeknek ezt is beleturmixolhatjuk.