Mandulás karácsonyi vajas kekszek a fruktóz- és tejmentes diétában
2015.12.23.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Desszert, Tízórai, Uzsonna,
Címkék: karácsony, vajas keksz, mandulaliszt
Recept összetevői:
Születésnapomra keksz nyomdát kaptam és alig vártam, hogy kipróbáljam, körülbelül ennyi a rövid előtörténete ezeknek a fincsi vajas kekszek, amelyek most kivételesen tojással készültek.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- 280 gramm liszt (tönköly és búza felesben nálunk)
- 210 gramm vaj (tejmentes diétában pl. liga)
- 140 gramm mandulaliszt (finomra darált mandula)
- 70 gramm xilit porcukor
- fél rúd vanília kikapart magja
- 2 tojássárgája (szerintem elhagyható, de a fotón ezek most így készültek).
A liszteket a cukorral és a vaníliával összekevertem, a vajat belemorzsoltam, majd hozzáadtam a tojást, és végül könnyű tésztává gyúrtam. Pihentettem hűtőben fél órát (akarom mondani 2-3 órát, mert az élet és a gyerekek közbeszóltak), majd kinyújtottam és kiszaggattam a formákat. 180 fokon kb. 15 perc alatt megsülnek, vaníliás szőlőcukrot szórtam a tetejére. Gyönyörűek és mutatósak lettek, az ízük is finom.
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!