Mennyei répatorta a tej-fruktóz-laktóz-tojásmentes diétában
2018-04-08Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Tízórai, Uzsonna,
Címkék: répatorta, vegán répatorta, mentes répatorta
Recept összetevői:
A kicsi fruktózmentes diétája miatt nagyon sokáig kerültem a répát, hiszen zöldség ellenére, azért a cékla után az egyik legmagasabb fruktóztartalmú étel, ezért mindig is csínján bántam vele, a répartortára nem is gondoltam, amíg rá nem találtam erre a receptre – csak kicsit alakítottam rajta, hogy a tej-laktóz-fruktózmentes diétánknak is megfeleljen. Fruktózos kicsinél én azért ezt a receptet már inkább akkor javasolnám, amikor szépen haladtok a visszavezetéssel.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- 2 csésze liszt
- háromnegyed csésze xilit
- egy csipet só
- 1 zacskó sütőpor
- egy-két csipet fahéj, gyömbér, szerencsendió
- 1 tk szárított, reszelt narancshéj (narancslé helyett)
- 2 nagyobb répa apróra reszelve
- egy marék dió összetörve
- fél csésze étolaj
- egy csésze növényi(zab)tej/víz
- 1 tk vanília aroma vagy 1 vanílirúd kikapart magja
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
A lisztet kimértem egy tálba és összekevertem a sütőporral, majd jött rá a só, a xilit, a dió, a fűszerek (narancshéj is). Átkavartam, majd kis lyukú reszelőn ráreszeltem a répát, és ráöntöttem az olajat, a növényi tejet és a vanília aromát. Jól összekevertem az egészet egy fakanállal.
Kibéleltem egy tepsi alját sütőpapírral, és beleöntöttem a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toltam. Nekem 45-50 perc alatt sült meg a répatortám, de vigyázni kell a tetejére, mert megéghet, miközben azt várjuk, hogy a közepe megsüljön (alufóliával le lehet takarni időközben).
Mikor kivettem a sütőből, hagytam kihűlni a tortát, majd vegán krémsajtot kikevertem vaníliával, xilittel és egy kis margarinnal (kb. 50 gramm) és azt tettem a tetejére. Természetesen szőlőcukrot is lehet citromlével folyóssá tenni és mázként a tortára kenni, de még magában is nagyon finom vagy olvasztott, mentes étcsokoládéval leöntve! :)
Olyan sikere volt a répartortának, hogy pár nap múlva újat készítettem, és az is elfogyott a vendégségben.
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!