Minyon torta a fruktóz- és tejmentes diétában
2016.08.15.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Desszert, Uzsonna,
Címkék: szülinapi_torta, minions, minyonok, torta
Recept összetevői:
Közkívánatra egy külön posztba is felvittem a minyon torta receptjét, hogy ne kelljen keresgélnetek, de ha valaki egyszerűbb diókrémes tortában gondolkodik, itt találja. Sajnos fényképezőgép nem volt nálam, de a testvéremnek hála meg tudom mutatni a végeredményt.
Hozzávalók: A piskóta a hagyományos recept szerint készült kis átalakítással (ha valaki tojásmentes piskóta receptet keres, olyat is talál a blogon: ld. banános csokitorta, torta két éves szülinapra), ld. recept összetevői.
- A piskóta:
- 6 tojás
- 6 csapott evőkanál édesítő (fruktózérzékenység esetén szőlőcukor vagy xilit, én sokszor vegyesen használom)
- 6 púpozott evőkanál liszt
- fél zacskó sütőpor
- egy csipet só
- opcionális: 1 rúd vanília kikapart belseje
A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliával keverjük fehéredésig. A lisztet szitáljuk át egy külön tálba, és keverjük össze a sütőporral. A tojások fehérjét is verjük kemény habbá. A cukros tojássárgájára szórjuk rá a liszt felét, tegyük rá a tojásfehérjét, majd a tetejére a maradék lisztet, és fakanállal keverjük, de nagyon óvatosan, nehogy a tojáshab összetörjön. A tésztát öntsük sütőpapírral kibélelt formába (vagy jól kivajazott kilisztezett formába), és 180 fokra előmelegített sütőben helyezzük, ha a a teteje kissé elkezd barnulni, már készen is van (kb. 20 perc). A megsült piskótát hagyhatjuk még pár percet a sütőben hűlni, majd borítsuk ki, lehetőleg rácsra, hagyjuk teljesen kihűlni.
Diós vajaskrém (működik vajas vaníliás krémként, ha még kerülnétek a magokat): ld. recept összetevői
- Diós vajaskrém:
- 400 gramm növényi tej (mi most épp rizstejet használtunk)
- 40 gramm vaníliás pudingpor (cukor-tej-mindenmentes!)
- 70 gramm darált dió
- 200 gramm puha (!szobahőmérsékletű!) vaj (fruktóz-tejmentes diétán levőknek pl. liga)
- 1 rúd vanília
- 100 gramm porcukor (fruktózérzékenység esetében ez lehet 100 gramm szőlőcukor, vagy vegyítve porrá őrölt xilittel, az én kislányom a xilitre is néha érzékenyen reagál, ezért úgy készítettem, hogy 70 gramm szőlőcukor és 30 gramm xilit)
- mentes ételfesték vagy természetes színező (pl. cékla, répa, sütőtök stb.)
- Vaníliás vajkrém:
- 100 gramm növényi tej (mi most épp rizstejet használtunk)
- 10 gramm vaníliás pudingpor (cukor-tej-mindenmentes!)
- 50 gramm puha (!szobahőmérsékletű!) vaj (fruktóz-tejmentes diétán levőknek pl. liga)
- 20 gramm porcukor (xilit, szőlőcukor)
Mindkét krém esetén: A tejből öntünk egy keveset a keverőtálba, a többit pedig a fazékba. A kevés növényi tejjel elkeverjük a pudingport, és hozzáadjuk az édesítő egyharmadát (én itt a xilitet adtam hozzá, mert ha felfőzzük kevésbé okoz gondot nálunk). Eközben a fazékban levő tejet felforraljuk. Abba az edénybe, amelyben a hideg tejjel elkevertük a port és a cukrot, beleöntjük a felforralt tejet, miközben az egészet kevergetjük, majd visszaöntjük a fazékba, és alacsony fokozaton továbbsűrítjük, kevergetjük. (Így nem lesz csomós.) A diókrémeshez adjuk hozzá még a fazékban készítés közben a darált diót is, hogy megpuhuljon, és az ízek összeérjenek. Pár perc alatt készen lesznek a masszák, hagyjuk kihűlni.
Ha már meghűltek, gépi habverővel dolgozzuk össze a puha vajjal és a maradék cukorral. Finom, kenhető lágy krémeket kapunk. A vanília krémeset színezzük be vagy mentes ételfestékkel vagy természetes színezékkel (ilyen pl. a céklapor, a spenótpor, a répapor stb., vagy mi is készíthetjük úgy, hogy megfőzzük ezeket).
A piskótát, ha kihűlt vágjuk félbe és töltsük meg a közepét a diókrémmel, majd kenjük le a tetejét és körben is. Kicsit hagyjuk dermedni a krémet, majd jöhet a díszítés a vajas krémmel ízlés szerint. Végül tegyük hűtőbe a kész tortát, hogy megdermedjen.
A minyon torta ízre is fenséges volt, nagy sikert aratott a család és a barátok körében is.
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!