Nyuszi ül a sütiben
2016.03.26.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Desszert, Uzsonna,
Címkék: húsvét, piskóta, nyuszi, tésztába rejtett nyuszi
Recept összetevői:
Ha valaki még keresgélne húsvétra egy mutatós süteményt, amelyet vendégségbe vinne, akkor ez a sütibe rejtett nyuszi igazán találó lehet. Mi most időhiányában piskóta tésztából készítettük.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- Kakaós piskóta laphoz:
- 5 db tojás
- 5 csapott evőkanál xilit
- 5 púpozott evőkanál liszt (én mandula-, zab- és búzalisztet használtam)
- fél zacskó sütőpor
- 1-2 mokkáskanál natúr kakaópor (cukrozatlan, édesítő nélkül, pl. holland kakaópor)
- egy csipet só
- fél rúd vanília kikapart belseje
- A nyuszit körülölelő piskótához:
- 5 db tojás
- 5 csapott evőkanál xilit
- 5 púpozott evőkanál liszt (én mandula-, zab- és búzalisztet használtam)
- fél zacskó sütőpor
- egy csipet só
- fél rúd vanília kikapart belseje
- én raktam bele még diót (két marékkal, őrölt formában)
Először elkészítjük a kakaós piskótát. 180 fokra melegítsük elő a sütőt. A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliával keverjük fehéredésig, és mehet bele a kakaó, kicsit keverjük még, hogy szépen felolvadjon benne a kakaó. A liszte(eke)t szitáljuk át egy külön tálba, és keverjük össze a sütőporral. A tojások fehérjét is verjük kemény habbá. A cukros tojássárgájára szórjuk rá a liszt felét, tegyük rá a tojásfehérjét, majd a tetejére a maradék lisztet, és fakanállal keverjük, de nagyon óvatosan, nehogy a tojáshab összetörjön. A tésztát öntsük sütőpapírral kibélelt formába (vagy jól kivajazott kilisztezett formába), lehetőleg szögletes lapos sütőformába, hogy minél könnyebben (és kevesebb veszteség nélkül) tudjuk kiszaggatni majd belőle a nyuszikat, a tetejére is figyeljünk, hogy mindenhol ugyanolyan magas legyen. Tegyük az előmelegített sütőbe, kb. 30 perc alatt készen van, de tűpróbát alkalmazzunk! A megsült piskótát hagyhatjuk még pár percet a sütőben hűlni, majd borítsuk ki, lehetőleg rácsra, hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha kihűlt, szaggassuk ki a nyuszikat, helyezzük szorosan egymás mellé, mert ezt fogjuk leönteni a másik színű tésztánkkal. A tészta elkészítése ugyanúgy megy, mint a kakaósnál (csak nehogy tegyünk bele kakaót, különben a nyuszik el fog tűnni :). A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliával keverjük fehéredésig (mehet bele a dió is a végén). A liszte(eke)t szitáljuk át egy külön tálba, és keverjük össze a sütőporral. A tojások fehérjét is verjük kemény habbá. A cukros tojássárgájára szórjuk rá a liszt felét, tegyük rá a tojásfehérjét, majd a tetejére a maradék lisztet, és fakanállal keverjük, de nagyon óvatosan, nehogy a tojáshab összetörjön. A tésztát öntsük rá a szépen egymás mellé sorakoztatott nyuszikra, simítsuk őket körbe a habos masszával. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt elkészül. A tetejét díszíthetjük, kicsit megszórhatjuk (xilites)porcukorral (vagy szőlőcukorral).
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!