Padlizsános egybefasírt
2012.06.06.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes,
Címkék: padlizsán, padlizsános fasírt, fasírt, zabpehely, krumpli, darálthús, hajdina, pulyka
Recept összetevői:
A picur imádja a húst, így mindig kísérletezek, hogy tudnék még több vitamint, zöldséget bevinni az ebéd-vacsorájába. Ráadásul a padlizsán már jó pár napja ott árválkodott a hűtőben, és pont azon agyalgattam, mit készítsek belőle, amikor hozzánk került a pulyka darálthús.
Hozzávalók:
- 1 padlizsán
- 250 gramm pulyka darálthús
- 2-3 evőkanál zabpehely
- 2-3 evőkanál hajdinapehely
- 1 csokor petrezselyem
- só, fehérbors, kömény
- fél vöröshagyma
- 4 közepes krumpli + diónyi vaj (mentes!) + növényi tej (pl. zabital) + só, majoranna és petrezselyem
Az elkészítése hasonlóan történik, mint a korábban leírt zab-hajdinapelyhes fasírtgolyóké apróbb eltérésekkel: a hagymát apróra kockázzuk, kis olajon/vízen/vajon megdínszteljük, majd hozzáadjuk az előzetesen megtisztított, meghámozott, ugyancsak kis kockákra vágott padlizsánt. Puhára főzzük a zöldséget (érdemes fedő alatt, főként, ha a gyorsaság is számít). Lehet időközben egy kis vizet önteni alá, nehogy odakapjon.
A darálthúst közben fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, és az apróra vágott petrezselyemmel, végül hozzákeverjük a zab- és a hajdinapehelyt.
Ha barnára puhult a padlizsán, adjuk a húshoz, és dolgozzuk össze az egészet (én kézzel szoktam összegyúrni), tegyük félre egy fél órára, érdemes ilyen melegben a hűtőben pihentetni.
Vajazzunk ki egy őzgerincformát (nekem egy egyszerű téglalap alakú formám van otthon, tökéletesen megfelelt a célra), és öntsük bele a szép masszát. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 30 percig süssük, vigyázzunk, meg ne égjen, figyeljük a széleit, a tetejét.
Én krumplipürével tálaltam: 4 közepes krumplit megpárolunk, krumplinyomóval áttörjük, vajat keverünk hozzá, fűszerezzük, végül a zabtejjel puhítjuk (annyi zabtejet adjunk a krumplis masszához, hogy selymessé váljon, de ne legyen folyós).