Puding a fruktóz- és tejmentes diéta szerint
2014.03.04.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Desszert, Uzsonna,
Címkék: sütemény, tejmentes, puding
Recept összetevői:
Ez egy nagyon egyszerű recept, a blogra csak azért kerül fel, mert sokáig én sem tudtam, hogyan készíthetnék a gyermeknek olyan tejmentes pudingot, ami finom, de magát a pudingport nem nyomják tele mindenféle adalékanyaggal meg a cukor legkülönfélébb fajtáival.
Ma már sok cukormentes pudingport találni, de én egyelőre csak egy olyat találtam, ami cukor-, tej- és egyébként gluténmentes, és a vaníliás változata például csak három összetevős: vaníliakivonat, Bourbon vanília, kukoricakeményítő, ez az Alnatura pudingpora.
A pudingporok csomagolásának hátoldalán mindig ott a recept, de azért a fruktóz- és laktózérzékenyeknek kell egy kis változtatás:
- fél liter növényi tej
- 1 csokis/1 vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál xilit/nyírfacukor
A tejből öntünk egy keveset a keverőtálba, a többit pedig a fazékba. A kevés növényi tejjel elkeverjük a pudingport, és hozzáadjuk az édesítőt is. Eközben a fazékban levő tejet felforraljuk. Abba az edénybe, amelyben a hideg tejjel elkevertük a port és a cukrot, beleöntjük a felforralt tejet, miközben az egészet kevergetjük, majd visszaöntjük a fazékba, és alacsony fokozaton továbbsűrítjük, kevergetjük. Így biztos, hogy nem lesz csomós! Pár perc alatt kész a puding, önthetjük is hideg vízzel kimosott poharakba. Ha pedig kihűlt, mehet a hűtőbe.