Rakott csirkés köles karfiollal és brokkolival

2013-12-15

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címkék: , , , , , , ,



Recept összetevői:

A köles vitamintartalmáról és jótékony hatásairól már többször volt szó a blogon (ld. például itt), nem véletlen, hogy rakott ételeinkbe is beépült. Az egyik ilyen nagy kedvenc nálunk ez a brokkolis-karfiolos változat.

Hozzávalók:

  • 500 gramm pulyka darálthús
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 kisebb fej brokkoli
  • 1 kisebb fej karfiol
  • 1 teáscsészényi köles
  • 2,5 teáscsészényi víz
  • növényi tejszín (zab/rizs)
  • fűszerek: olasz zöldfűszer, só, borsikafű

A kölest alaposan mossuk át, hogy véletlenül se legyen mellékíze, aztán egy kicsit pirítsuk meg a fazékban (lehet vízen/olajon/mi már a kókuszolajjal is kísérletezünk). Öntsük fel vízzel, és ha felforrt, akkor fedjük le a fazekat, és 20 percig alacsony fokozaton főzzük, majd 10 percig hagyjuk még a tűzhelyen. (enyhén sózhatjuk időközben)

A hagymát kockázzuk fel apróra, kicsit dinszteljük meg (kevés vízen/olajon), adjuk hozzá a darált pulykahúst, és fedett fazékban, sűrű kevergetések közben főzzük puhára, időközben sóval, borsikafűvel enyhén fűszerezzük.

A megtisztított zöldségeket pároljuk meg.

Mikor a köles elkészül és a hús is megpuhul, akkor keverjük össze a kettőt, és pár percig hagyjuk így összeérni az ízeket. Közben a tejszínt sózzuk, fűszerezzük (kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, borsikafű stb.).

Majd jöhet a rétegezés: beletesszük a sütőformánkba a köleses húst, rá a brokkoli és karfiol rózsákat, a tetején szétoszlatjuk a tejszínt. És előmelegített sütőben 200 fokon 30-40 perc alatt készre sütjük. (A saját adagunkat utólag érdemes még sózni, fűszerezni, ha szükséges. Én egy kis sajttal is megszórtam még melegen.)
rakott köles karfiollal-brokkolival.jpg
rakott köles karfiollal-brokkolival 2.jpg

Az alábbiak is érdekelhetnek: