Rakott csirkés köles karfiollal és brokkolival
2013.12.15.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: vacsora, ebéd, darálthús, pulyka, köles, rakott, karfiol, brokkoli
Recept összetevői:
A köles vitamintartalmáról és jótékony hatásairól már többször volt szó a blogon (ld. például itt), nem véletlen, hogy rakott ételeinkbe is beépült. Az egyik ilyen nagy kedvenc nálunk ez a brokkolis-karfiolos változat.
Hozzávalók:
- 500 gramm pulyka darálthús
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 kisebb fej brokkoli
- 1 kisebb fej karfiol
- 1 teáscsészényi köles
- 2,5 teáscsészényi víz
- növényi tejszín (zab/rizs)
- fűszerek: olasz zöldfűszer, só, borsikafű
A kölest alaposan mossuk át, hogy véletlenül se legyen mellékíze, aztán egy kicsit pirítsuk meg a fazékban (lehet vízen/olajon/mi már a kókuszolajjal is kísérletezünk). Öntsük fel vízzel, és ha felforrt, akkor fedjük le a fazekat, és 20 percig alacsony fokozaton főzzük, majd 10 percig hagyjuk még a tűzhelyen. (enyhén sózhatjuk időközben)
A hagymát kockázzuk fel apróra, kicsit dinszteljük meg (kevés vízen/olajon), adjuk hozzá a darált pulykahúst, és fedett fazékban, sűrű kevergetések közben főzzük puhára, időközben sóval, borsikafűvel enyhén fűszerezzük.
A megtisztított zöldségeket pároljuk meg.
Mikor a köles elkészül és a hús is megpuhul, akkor keverjük össze a kettőt, és pár percig hagyjuk így összeérni az ízeket. Közben a tejszínt sózzuk, fűszerezzük (kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, borsikafű stb.).

