Ízletes rakott hajdina
2012.04.17.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: szupergabona, rakott hajdina, hajdina, rakott, padlizsán, karfiol, brokkoli
Recept összetevői:
A hajdina pozitívumaiból már említettem pár dolgot, közben találtam egy még részletesebb leírást (itt), ahol azt is megemlítik, hogy a hajdinának magas a kalcium tartalma. Mivel a picur már több mint egy hónapja nem eszik tejterméket, ez nagyon megfogott. Mikor a hajdina felhasználási lehetőségeit keresgéltem, akkor akadtam rá pár rakott hajdina receptre, de a legtöbb helyen tejföl, tejszín, tojás, sajt szerepelt a hozzávalók között. Megint kísérletezni kezdtem, így született ez a recept.
Hozzávalók (családi adag):
- 500 gramm darált sertéshús
- 1 csésze hajdina
- fél vöröshagyma
- brokkoli (4-5 nagyobb fej), karfiol (4-5 nagyobb fej), 1 padlizsán
- 2-3 dl növényi tejszín (én zabot használtam)
- fűszer: kevés só, bors, olasz fűszerek
Igazából ez egy olyan nagy adag lett, hogy az egész család jól lakott belőle, és még a mélyhűtőbe is került egy következő alkalomra.
A hajdina tisztítása hasonlóan történik, mint a kölesé és a rizsé. Azt mondják, érdemes többször átmosni, hogy eltűnjön az enyhén olajos íze, én nem éreztem, mikor első alkalommal ettük, de azért másodjára már én is így tettem. :) Kicsit több mint kétszeres mennyiségű vízben kifőzzük. Hasonlóan a köleshez, fedett fazékban, forrástól számítva 20 percig alacsony fokozaton főzzük, majd 10 percig még a tűzhelyen hagyjuk.
Közben a felkockázott hagymát üvegesre pároljuk (vízen/olajon/vajon – ki mit szeret), majd hozzáadjuk a húst, és megpirítjuk, sóval, borssal enyhén fűszerezzük.
A zöldségeket – tisztítás, a padlizsán esetében felkockázás után – ugyancsak beletesszük egy fazékba, és kevés vízzel megpároljuk őket, a végén rakunk rájuk egy kis zöldfűszert: majoranna/bazsalikom/petrezselyem – kit mit szeret.
Ha minden puha, akkor jöhet a rétegezés: a kivajazott jénaiba jön először a hajdina, aztán a darálthús, majd a zöldségek. A tetején szétoszlatjuk a tejszínt. 200 fokon 30-40 percig sütjük.
Korábban már próbálkoztam a hajdinával (répás hajdinagombóc formájában) a picurnál, de akkor nem aratott sikert, most viszont türelmetlenül várta, hogy a szájában landoljon a következő falat. Öröm volt nézni.
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!