Babakonyha

fruktóz- és tejmentes diéta szerint

schedule
2024-03-23 | 15:55h
update
2024-03-23 | 15:55h
person
babakonyha.hu
domain
babakonyha.hu

Ízletes rakott hajdina

2012-04-17

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címkék: hajdina, rakott, padlizsán, karfiol, brokkoli, szupergabona, rakott hajdina



Recept összetevői:

A hajdina pozitívumaiból már említettem pár dolgot, közben találtam egy még részletesebb leírást (itt), ahol azt is megemlítik, hogy a hajdinának magas a kalcium tartalma. Mivel a picur már több mint egy hónapja nem eszik tejterméket, ez nagyon megfogott. Mikor a hajdina felhasználási lehetőségeit keresgéltem, akkor akadtam rá pár rakott hajdina receptre, de a legtöbb helyen tejföl, tejszín, tojás, sajt szerepelt a hozzávalók között. Megint kísérletezni kezdtem, így született ez a recept.

Hozzávalók (családi adag):

  • 500 gramm darált sertéshús
  • 1 csésze hajdina
  • fél vöröshagyma
  • brokkoli (4-5 nagyobb fej), karfiol (4-5 nagyobb fej), 1 padlizsán
  • 2-3 dl növényi tejszín (én zabot használtam)
  • fűszer: kevés só, bors, olasz fűszerek

Igazából ez egy olyan nagy adag lett, hogy az egész család jól lakott belőle, és még a mélyhűtőbe is került egy következő alkalomra.

A hajdina tisztítása hasonlóan történik, mint a kölesé és a rizsé. Azt mondják, érdemes többször átmosni, hogy eltűnjön az enyhén olajos íze, én nem éreztem, mikor első alkalommal ettük, de azért másodjára már én is így tettem. :) Kicsit több mint kétszeres mennyiségű vízben kifőzzük. Hasonlóan a köleshez, fedett fazékban, forrástól számítva 20 percig alacsony fokozaton főzzük, majd 10 percig még a tűzhelyen hagyjuk.

Közben a felkockázott hagymát üvegesre pároljuk (vízen/olajon/vajon – ki mit szeret), majd hozzáadjuk a húst, és megpirítjuk, sóval, borssal enyhén fűszerezzük.

A zöldségeket – tisztítás, a padlizsán esetében felkockázás után – ugyancsak beletesszük egy fazékba, és kevés vízzel megpároljuk őket, a végén rakunk rájuk egy kis zöldfűszert: majoranna/bazsalikom/petrezselyem – kit mit szeret.

Ha minden puha, akkor jöhet a rétegezés: a kivajazott jénaiba jön először a hajdina, aztán a darálthús, majd a zöldségek. A tetején szétoszlatjuk a tejszínt. 200 fokon 30-40 percig sütjük.

Korábban már próbálkoztam a hajdinával (répás hajdinagombóc formájában) a picurnál, de akkor nem aratott sikert, most viszont türelmetlenül várta, hogy a szájában landoljon a következő falat. Öröm volt nézni.

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!


Az alábbiak is érdekelhetnek:

Impresszum
A tartalomért felelős:
babakonyha.hu
Adatvédelem és Felhasználási feltételek:
babakonyha.hu
Mobil weboldal ezen keresztül:
WordPress AMP beépülő modul
Utolsó AMPHTML frissítés:
23.03.2024 - 15:55:59
Adatok és sütik használata: