Rakott karfiol babáknak
2012-05-05Kategória: Desszert,
Címkék: darálthús, rakott, karfiol, fruktózmentes, laktózmentes, vacsora, ebéd, gluténmentes
Recept összetevői:
Végre olyan sok friss zöldség van a piacon, ki kellett használni.
Hozzávalók (családnak):
- 1 fej karfiol
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 500 gramm sertésdarálthús
- 1 teáscsésze rízs
- 1 dl növényi tejszín (én rízstejszínt használtam)
- só, fehér bors (nem babáknak: olasz fűszer)
Veszünk három fazekat. Az egyikbe helyezzük a megtisztított, rózsákra szedett karfiolt, és fedő alatt puhára főzzük. A másik fedett fazékban üvegesre pároljuk az előzőleg megpucolt, kis kockákra vágott hagymát, majd rádobjuk a darálthúst, és tovább főzzük, míg a hús megpuhul, – néha megkeverjük, hogy pergős legyen. A harmadik fazékban kifőzzük a rízst kétszeres vízben (alacsony fokozaton kb. negyed óráig főzzük lefedve, majd még a tűzhelyen hagyjuk 10-15 percig).
Ha minden kész (és apának nem kell laktózmentes diétát tartania :), akkor veszünk két téglalap alakú őzgerinc formát, és rétegezünk. A laktóz-fruktózmentes diétát tartóknak: rízs, darálthús (nyugodtan mehet egy kis szaftja is rá, hadd legyen ízletes), majd karfiol, végül meglocsoljuk a rízstejszínnel. Apának tovább sózzuk, borsozzuk a rétegeket (esetleg egy kis olasz fűszer), a tetejére pedig mehet tejföl és reszelt sajt.
Előmelegített sütőben 190 fokon kb. fél óráig sütjük. A rízstejszínnessel vigyázzunk, nehogy megégjen a teteje, ha aranybarna lesz, már lehet kivenni. Ebből az adagból jutott ebédre, vacsorára, és – egy következő alkalomra – a mélyhűtőbe is.