Reform linzer
2013-05-30Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Desszert, Tízórai, Uzsonna,
Címkék: zabpehely, tízórai, hajdina, sütőpor_nélkül, amarant, teasüti, fruktózmentes, laktózmentes, uzsonna, tojás_nélkül
Recept összetevői:
A tesüti sorozatban sikerült egy igazi reform linzert elkészíteni, nem is került bele búzaliszt, és az íze is isteni. Az ok amiért megint a hajdina- és a zabpehelylisztet, valamint az amarantot választottam azok tápanyagértékében rejlik, magas vitamin és kalcium tartalmuk miatt a tej- és gyümölcscukormentes diétában nélkülözhetetlenek. (További infók: hajdina, zab, amarant).
Hozzávalók (egy tepsi):
- 70 gramm hajdinaliszt
- 5 gramm amarant
- 75 gramm zabpehelyliszt (gluténmentes)
- 100 gramm vaj (tejfehérje diétán levőknek pl. liga)
- 1 mk fahéj
- 50 gramm nyírfacukor
Egy tálba mérjük ki a liszteket, az amarantot, a cukrot és a fahéjat. Keverjük össze a száraz hozzávalókat. Majd adjuk hozzá a kisebb kockákra vágott vajat. Morzsoljuk össze a vajat a bekevert liszttel, és gyúrjuk át. Ha már nem ragad az edény falához, formázzuk hengerré, csomagoljuk alufóliába, és rakjuk a hűtőbe, 1-2 órára.
Ha van időnk és kedvünk, a pihent tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, és a meglevő formáinkkal szaggassuk ki. Ha nincs (ahogy éppen nekem sem volt :), akkor csak vékonyítsuk el a hengerünket 2-3 ujjnyira, és törjünk le belőle egyenlő darabokat, formázzunk belőle gombócokat, majd a két tenyerünk között lapítsuk ki.
A formákat tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd toljuk 170 fokra előmelegített sütőbe. 15-20 perc alatt elkészülnek, de mindig figyeljük a formák széleit, amikor aranybarna, már lehet is kivenni. Ha kicsit kihűlt, már lehet is belerakni egy dobozba.