Répás zabsüti babáknak
2012.04.14.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Gluténmentes, Desszert, Tízórai, Uzsonna,
Címkék: répa, répás zabsüti, sütemény, zabpehely
Recept összetevői:
Korábban ez is azért készült, hogy a picur végre ne piszkálja ki a zöldségeket a tányérjából (de finoman fogalmaztam! :D). Habár a répának elég magas a fruktóztartalma (50 grammban van 1 gramm fruktóz), mivel az egész tésztában van összesen 250 gramm és vagy 16 tallért készíthetünk a megadott adagból, nincs okunk aggódni, tízóraira nyugodtan lecsúszhat egy ilyen finomság. A receptötlet egyébként innen származik, de „babásítottam”.
Hozzávalók:
- 110 g zabliszt (más liszttel is lehet! ez csak az én kreálmányom, az eredeti recept tönkönyliszttel írta)
- 70 g xilit
- fahéj és/vagy gyömbér (ízlés szerint)
- csipet só
- ½-½ tk sütőpor és szódabikarbóna
- 100 g puha vaj (mentes!)
- 1 tojás (ahol a baba még nem eszik tojást, sztem ez elhagyható, a tészta ígyis úgyis furcsa :)
- 250 g finomra reszelt sárgarépa
A száraz hozzávalókat keverjük össze, majd jöhet a tojás, a vaj, a répa. Fakanállal jól összedolgozzuk, majd egy órát hagyjuk pihenni a hűtőben. Lisztezett felületen hengert sodrunk belőle és korongokat vágunk ki belőle. Én a vagdosás után először golyókat formáztam belőle, aztán kilapítottam a két tenyeremben. Sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem (kis távolságot hagyva közöttük), és 180 fokon kb. negyed óráig sültek (mikor barnulnak, akkor lehet kivenni).
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!