Rozmaringos sült hal tejszínes karfiolszósszal sáfrányos rizzsel
2013-05-29Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: hal, vacsora, ebéd, gluténmentes, rizs, karfiol
Recept összetevői:
Megláttuk a pangasius filét, és mivel már annyit hallottunk róla, muszáj volt kipróbálnunk. Na, jó, ez a valóságban úgy nézett ki, hogy Anya meglátta, megcsodálta, és Anya megvette. Apa nem az a halszerető fajta, de a picurnak hetente egyszer igyekszem valamilyen formában halat juttatni a kis szervezetébe :)
Hozzávalók:
- kb. 4 szelet halfilé, mi most kipróbáltuk a pangasius filét :)
- 1 fej karfiol
- 1 bögre rizs
- 4 dl növényi tejszín (mi zabtejszínt használtunk)
- fűszer: só, borsikafű, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, sáfrány
A halfiléket lemostam, majd befűszereztem (rozmaringgal, borsikafűvel, sóval) és vajjal kikent jénaiba helyeztem. Letakartam alufóliával, és 200 fokra előmelegített sütőbe toltam. Kb. fél óra után levettem a tetejéről az alufóliát, a sütőben hagytam, hogy kicsit megpiruljon a teteje is.
A karfiolt lemostam, rózsákra szedtem, és annyi vízben, amennyi ellepi, felraktam főni. Mikor megpuhult, pár rózsát kiemeltem, a többit pedig leturmixoltam a zabtejszínnel, majd visszatettem még a tűzhelyre, és fűszereztem sóval, bazsalikommal, borsikafűvel. Pár percig még hagytam a tűzön, hogy összeérjenek az ízek.
A rizs elkészítése a szokásos: kicsit megpirítjuk olajon/vajon (üvegesre), majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel és sóval, pici sáfránnyal fűszerezzük. Ha felforrt a víz, alacsony fokozatra vesszük a tűzhelyet, és lefedjük a fazekat, így 15 perc alatt puhára főzzük a rizst, illetve utána még 5-10 percig ne vegyük le a fedőt. Ha így teszünk, szép pergős szemű rizs lesz az eredmény.
A bazsalikomos tejszínes karfiol szósz nagyon jól illett a halhoz és a sáfrányos rizshez. A picur adagját persze tálalásnál összekevertem, így a rizses hal nagyon puhává vált, és az adott karfiol mennyiség sem terhelte meg a pocakját.