Sárgaborsó főzelék babáknak
2012-05-17Kategória: Desszert,
Címkék: laktózmentes, ebéd, főzelék, sárgaborsó
Recept összetevői:
A neten keringő, babáknak készülő sárgaborsó főzelékek receptjei szinte teljes mértékig megegyeznek, ugyanakkor a mi picurunknak ilyen formában mindig hasfájást okoznak. Ezért tovább kellett gondolnunk.
Hozzávalók:
- 100 gramm sárgaborsó
- 100 gramm krumpli (nettó érték)
- majoranna
- 1-2 dl növényi tejital (rízstej)
- Apának: 50 gramm sárgaborsó, só, tejföl, 1 tk liszt
A sárgaborsót előző este beáztatjuk annyi vízben, hogy bőven ellepje (én kb. másfélszeresébe áztatom). Másnap kb. másfélszeres vízben megfőzzük. Szinte minden recept azt írja, hogy annyi vízben kell, ami éppen ellepi, de nekem így – bármilyen fokozaton készítettem – sosem puhult meg rendesen, és nem maradt főzőleve.
A krumplit külön fazékba tesszük fel pucolás, és kockázás után, vagy megpároljuk ugyanannyi idő alatt, mert ilyen módon édesebb íze lesz, ami illik a sárgaborsóhoz. Ha krumpli és a sárgaborsó megpuhult, a – hasfájós babáknak a krumpli (!) – főzől(ev)ével összeturmixoljuk (vagy fele-fele arányban: sárgaborsó-krumpli főzőleve), majd adunk hozzá egy kis majorannát, felöntjük egy kevés rízstejjel, és továbbfőzzük, hogy az ízek összeérjenek. Ha úgy látjuk, hogy a főzelék sűrűsödik, adhatunk hozzá még tejet, hogy lágyabb legyen.
Én párolt csirkét tálaltam mellé, de a fasírtgolyó is jó választás lehet.
(Ha Apának is akarunk ebből vacsorát, akkor 50 gramm-mal több sárgaborsóval dolgozzunk. Az ő adagjába nem kell krumpli, így ha a zöldség megpuhult, a főzőlével turmixoljuk le, majd egy kis doboz tejfölben keverjünk el egy teáskanál lisztet, és öntsük a leturmixolt sárgaborsóhoz. Fűszerezzük sóval, majorannával, és ha túl sűrű lenne, tejjel vagy rízsitallal hígítsuk. Mi dicséretet kaptunk érte, ami ritkaság számba megy :)