Sütőben sült töltött tök

2012.07.04.

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címkék: , , , ,



Recept összetevői:

Nálunk a tök volt eddig a mumus. Bárhogy készítettem, bármelyik kedvenchez raktam, a picur meg se kóstolta az ételt, hozzá sem nyúlt, máris csóválta a fejét, hogy „nem”. Pedig jó evő, de a nyelve hegyére sem bigyeszthettem, bele nem lehetett erőltetni. Anyukám tanácsára hetekig hanyagoltam a tököt, talán eltelt már egy hónap is, mikor a zöldségesnél gyönyörű friss tököket láttam, és felgyúlt a kislámpás, most vagy soha :)

Hozzávalók (családi adag):

  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 500 gramm pulyka darálthús
  • 1 teáscsészényi rizs
  • 2 átlagos méretű tök
  • 2 dl növényi tejszín (mi rizstejszínt használtunk)
  • só, fehér bors, majoranna, kakukkfű

A hagymát kockázzuk apróra, és egy kis olajon fedő alatt dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a darálthúst, és pároljuk puhára. Fűszerezzük kevés sóval, fehér borssal. A rizst rakjuk fel kétszeres mennyiségű vízben főni, forrástól számítva 15 percig hagyjuk fedő alatt, majd keverjük bele a megfőtt darálthúst, és még hagyjuk így 5-10 percig a tűzhelyen.

A tököt mossuk meg, hámozzuk meg, vágjuk le a két végét, majd hosszában félbe. A belső részt vájjuk ki (a magoktól tisztítsuk meg), és helyezzük a kivajazott jénaiba. Végül sózzuk meg kicsit őket.

A tejszínt fűszerezzük ízlés szerint vagy a fent felsorolt fűszerekkel.

A rizseshússal töltsük meg a tök csónakokat, a tetejét locsoljuk meg a fűszeres tejszínnel, fedjük le alufóliával az egészet, és toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb. fél óráig süssük így, majd vegyük le róla az alufóliát, és még 10 percig hagyjuk bent a sütőben, hogy a teteje megpirulhasson.

Amin meglepődtem, hogy nemcsak nekem ízlett így elkészítve a tök, és igazából komplexen az étel, hanem Apának is, akitől ezért megint dicséretet kaptunk, ami nagy szó! :)