Színes kalács
2016-03-25Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Tízórai, Uzsonna, Vacsora,
Címkék: sütemény, kalács, húsvét
Recept összetevői:
Nálunk a picur nem igazán kedveli a kakaós nasikat, annál inkább a fehér színű finomságokat :) Én viszont variálni szerettem volna, így született ez a rózsaszín-fehér húsvéti kalács, és került a cirmos kalácskoszorú receptjében a kakaó helyére pár csepp (cukor- és tejmentes) ételszínezék.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- 500 gramm liszt
- 75 gramm vaj (tejfehérje és laktózmentes diéta esetén pl. liga)
- 4 evőkanál xilit
- 1 teáskanál szőlőcukor
- 25 gramm élesztő
- fél teáskanál só
- 250 gramm növényi tej
- pár csepp mentes ételszínezék
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- (Tolerancia függvényében egy marék mazsolát bele lehet dolgozni a megkelt tésztába!)
Egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral megfuttatjuk, közben a lisztet átszitáljuk, a cukrot belekeverjük, a vaníliát és a belekockázott vajat összemorzsoljuk a liszttel. Amikor az élesztő felfutott, összekeverjük a liszttel és átgyúrjuk a tésztát. Addig dagasztjuk, míg a tészta selymes, hólyagos lesz. Felezzük meg, és az egyik fél adagba dolgozzuk bele a pár csepp színezéket. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük mindkét fél adagot a duplájára.
Vágjuk mindkét megkelt tésztadarabot három egyenlő részre, formázzuk három-három hengerré a két tenyerünk között, és jöhet a hatos fonás. Én mindig ezt a videót használom, miközben fonok, de a kakaós változatnál a képeken is megnézhetitek. A megfont kalács két végét illesszük össze, formázzunk koszorút, és helyezzük a tepsire, majd hagyjuk még 20-25 percig kelni . Végül kenjük meg egy kis tejjel a tetejét, és 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt süssük meg.
Mikor kivesszük, még kenjük át a tetejét egy kis zabtejjel, így nagyon finom édes lesz a kérge.
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!