Szülinapi torta babáknak – tej-, tojás- és cukormentes
2012-04-05Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Uzsonna,
Címkék: első torta, szülinapi torta, tojás_nélkül, sütemény, torta, cukor_nélkül, torta 1 éves szülinapra
Recept összetevői:
Már régóta tartozom ezzel: szülinapi torta receptek. Mire kikísérleteztem a tökéletest, három verzió született. Az elsőnél még igyekeztem valami klasszikus piskótásat találni, így született az alábbi.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- A piskótához:
- 200 gramm liszt
- 80 gramm nyirfacukor
- 6 evőkanál étolaj
- 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
- 1 csapott teáskanál sütőpor
- 1 vaniliarúd kikapart belseje
- 1 evőkanál 10%-os ecet
- 2 dl víz
A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sütőporral és szódabikarbónával, majd jöhet bele a cukor, és végül a többi hozzávaló. Ha csomómentesen összeáll, akkor a tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. 180-200 fokon kb. fél óráig sütjük (érdemes villával tesztelni, hogy átsült-e már a belseje).
Ha kihült, a piskótát kettévágjuk, és jöhet a két réteg közé a töltelék, illetve a tetejére.
- A töltelékhez:
- 1 liter rizstej
- 250 gramm margarin (Liga)
- 1 vaniliarúd
- 250 gramm búzadara
- a recept elvileg ír: 250 gramm cukor (nyírfacukor) – de én nem raktam bele, a rízstej miatt így is édes lett a töltelék
A búzadarát egy pohár tejben elkeverjük, a többi tejet a margarinnal (és a cukorral) fazékban felforraljuk, illetve még az elején érdemes belerakni a kikapart vaniliát és magát a vaniliarudat is. Amikor felforrt a tej, belekeverjük a darás tejet és még 7 percig főzzük. A végén dobjuk ki belőle a vaniliarúd héját.
Nem érdemes sokáig várni a piskóta töltésével és kenésével, különben nehezen kezelhető a tejbegrízes massza. Ha már nem tűzforró, kenjük meg kedvünk szerint a tortalapot. Én a tetejére rízspehely-gyöngyöket tettem díszítésnek (de itt még nem állt a rendelkezésemre az az eszköz, mint a harmadik változatnál :).