Tavaszi rakott egytál
2015.05.16.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: gluténmentes, tejmentes, rakott, karfiol, zöldborsó, növényi_tejszín, laktózmentes, vacsora, ebéd
Recept összetevői:
Ez tipikusan az az étel, amit fél kézzel (másikon a baba), fél szemmel (másik a nagyobbik gyerkőcön) is el lehet készíteni, miközben igazi finom kiadós és teljes értékű étel kerül az asztalra, van benne fehérje, zöldség és egészséges köret is.
Hozzávalók (családi adag):
- 500 gramm pulyka darálthús
- 500 gramm tavaszi vegyes zöldség (nálunk: kukorica, borsó, karfiol)
- 1 fej kisebb vöröshagyma (elhagyható a diéta elején)
- 1 bögre barna rizs
- aj/zsiradék a jénai kikenéséhez (tejmentes étrendben pl. liga vagy kókuszolaj)
- 2 dl növényi tejszín (rizs/zab) a rakottas tetejére (ha gluténmentest szeretnénk, akkor rizstejszínt használjunk)
- Fűszerek: só, petrezselyem, bors (illetve zöldfűszerek ízlés szerint a zöldségekhez)
Kis zsiradékon pár percig pirítsuk meg a barna rizst és a zöldségeket, fűszerezzük, majd öntsük fel két és félszeres mennyiségű vízzel. Ha felforrt a víz, alacsony fokozaton lefedve kb. 40 perc alatt készre fő.
A hagymát mossuk meg, tisztítsuk meg, és vágjuk apró kockákra, majd tegyük egy fazékba, és pároljuk üvegesre. Dobjuk rá a darálthúst, és főzzük tovább, míg a hús megpuhul, – néha keverjük meg, hogy pergős legyen, illetve a vége felé fűszerezzük sóval, borssal.
A kész húst és zöldséges rizst keverjük össze, és borítsuk a kivajazott tepsibe. A tetejére mehet egy kis növényi tejszín, hogy puhább legyen, mikor megsül. Rakjuk 200 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 30-40 perc alatt süssük készre.
A bal felső kép azért került be, mert a picur képes volt mindkét adagot betermelni! Nagyon ízletes finom ebédünk kerekedett, és még játszani is tudtunk mellette.