Amarantos mackók

2012.07.09.

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Desszert, Reggeli, Tízórai, Uzsonna,

Címkék: , , , , , ,



Recept összetevői:

A teasüti sorozat egy újabb kreálmánya :) A tökéletes linzersüti hozzávalóinak arányait használtam, csak liszt összetevőit változtattam meg, hogy minél gazdagabb legyen a tízórai/uzsonna. A hajdina, a zab és az amarant is nagyon kedvező élettani hatásokkal bír, mindháromnak nagyon magas a kalcium tartalma, ami a tejmentes diéta miatt nem elhanyagolható. Nem beszélve a vitamin és rosttartalmukról, de még sorolhatnám (párszor már említettem ezeket: hajdina, zab, amarant).

Hozzávalók:

  • 50 gramm hajdinaliszt
  • 25 gramm amarant
  • 75 gramm zabpehelyliszt (gluténérzékenység esetén gluténmentes!)
  • 100 gramm vaj/margarin (mentes)
  • 1-2 mk fahéj
  • 40 gramm xilit porcukorrá darálva

Egy tálba kimérjük az amarantot, a liszteket, a cukrot, a vajat, és hozzáadjuk a fahéjat, majd összemorzsoljuk az egészet, illetve átgyúrjuk. Ha már nem ragad az edény falához, lehet is hengerré formázni, alufóliába csomagolni, és a hűtőbe rakni. Fél órát pihentessük a tésztát, majd vegyük ki, és lisztezett felületen nyújtsuk nagyon vékonyra. Végül szaggassuk ki a kívánt formákat.

Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 10-15 perc alatt megsülnek. Ha aranybarna a széle, vegyük ki, nehogy megégjen. Ha kicsit kihűlt, már lehet is belerakni egy fémdobozba.