Amarantos mackók
2012.07.09.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Desszert, Reggeli, Tízórai, Uzsonna,
Címkék: sütemény, zabpehely, tízórai, hajdina, sütőpor_nélkül, amarant, teasüti
Recept összetevői:
A teasüti sorozat egy újabb kreálmánya :) A tökéletes linzersüti hozzávalóinak arányait használtam, csak liszt összetevőit változtattam meg, hogy minél gazdagabb legyen a tízórai/uzsonna. A hajdina, a zab és az amarant is nagyon kedvező élettani hatásokkal bír, mindháromnak nagyon magas a kalcium tartalma, ami a tejmentes diéta miatt nem elhanyagolható. Nem beszélve a vitamin és rosttartalmukról, de még sorolhatnám (párszor már említettem ezeket: hajdina, zab, amarant).
Hozzávalók:
- 50 gramm hajdinaliszt
- 25 gramm amarant
- 75 gramm zabpehelyliszt (gluténérzékenység esetén gluténmentes!)
- 100 gramm vaj/margarin (mentes)
- 1-2 mk fahéj
- 40 gramm xilit porcukorrá darálva
Egy tálba kimérjük az amarantot, a liszteket, a cukrot, a vajat, és hozzáadjuk a fahéjat, majd összemorzsoljuk az egészet, illetve átgyúrjuk. Ha már nem ragad az edény falához, lehet is hengerré formázni, alufóliába csomagolni, és a hűtőbe rakni. Fél órát pihentessük a tésztát, majd vegyük ki, és lisztezett felületen nyújtsuk nagyon vékonyra. Végül szaggassuk ki a kívánt formákat.
Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 10-15 perc alatt megsülnek. Ha aranybarna a széle, vegyük ki, nehogy megégjen. Ha kicsit kihűlt, már lehet is belerakni egy fémdobozba.