Tejbegrízzel töltött muffin a fruktóz-tejmentes diéta szerint
2012.12.30.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Tízórai, Uzsonna,
Címkék: sütemény, tejbegríz, muffin, tejbegrízes muffin
Recept összetevői:
A napokban írtam a facebook oldalra kicsit bővebben arról, hogy egyszerűen jó látni nekem, mint felnőttnek, szülőnek, ahogy az ételérzékeny gyermekem olyat (hasonlót :) eszik, amit más, nem ételérzékeny gyerekek. Így született ez a muffin recept is, tojás nélkül, zabtejjel, minimális xilittel. Azért merem továbbadni, mert a picur imádta, és miután az elsőt kóstolva megállapítottuk Apával, hogy hát igen, ebbe kellene még egy kis cukor, azért mi is betoltunk rögtön még egyet minden más ízesítés nélkül :)
Hozzávalók (kb. 8 muffin adagolástól függően):
- 250 gramm liszt
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- fahéj (ízlés szerint, én kb. 1 teáskanálnyit raktam bele)
- 125 gramm vaj/margarin (mentes!)
- kb. 2 dl zabital (natúr!)
- 1 csomag sütőpor
- 70 gramm xilit (a recept elméletileg ennek kétszeresét elbírja, de a picur így is imádta, én is betoltam így kettőt, de Apának a lekvár/porcukor kellett hozzá :)
- Töltelékhez, vagyis a tejbegrízhez: 1-2 kávéspohár búzadara, és négyszeres mennyiségű zabital (ez édesebb, mint a rizstej, így nem kell sok cukor hozzá), ha valakinél bírja a csöppség az adott természetes édesítőt, akkor már a tejbegrízhez is lehet egy kis cukrot adni, nálunk ez egyelőre csak a fenti mennyiségben játszik.
A tejbegríz elkészítése a szokásos annyi különbséggel, hogy a vaníliarudat, és a kikapart belsejét is tegyük az elején a zabitalhoz, majd ha felforrt, csorgathatjuk is bele a darát, kevergessük, míg össze nem áll (azaz addig míg a szemek megdagadnak, kb. 3-4 perc). Ekkor, vagy ha egy kicsit meghűlt, kivehetjük a rudat.
Ezután jöhet a tészta. A muffin száraz összetevőit – liszt, fél vaníliarúd kikapart belseje, fahéj, nyírfacukor – mérjük ki és keverjük össze. A vajat olvasszuk meg, öntsük a liszthez, a zabitallal viszont csínján bánjunk. Először csak a felét öntsük a keverőtálba, majd keverjük össze az egészet, lehet robotgéppel is dolgozni. Ha azt látjuk, hogy nagyon sűrű, lisztes a massza, lágyítsuk tovább a zabtejjel, de arra vigyázzunk, hogy ne legyen folyós a tészta.
Helyezzünk a muffin formákba kapszulákat, nálunk ezt a picike csinálta :) majd jöhet mindegyikbe egy kis tészta. Ha már nagyobb a picur, ő is kanalazhatja, nálunk ebből kicsit káosz lett. Viszont amit ő is kiválóan megoldott, pedig még két éves sincs: a tészta talpra helyezhetünk 1-1 púpozott teáskanálnyi tejbegrízt. A végén tésztával takarjuk be.
Mehet is 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb. fél óra alatt szép barnára sül. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk kihűlni, hogy a tejbegríz megdermedhessen.