Tejszínes hal kölessel babáknak
2012.04.22.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: hal, köles
Recept összetevői:
Ott áll a védőnőnktől kapott táblázatban, hogy egyszer egy héten halat kell enni. Egy hónapja sikerült ezt a gyakorlatba is átültetni, azóta a halat elég sok mindennel kipróbáltuk, és szeretjük.
Hozzávalók:
- hal (nekünk fagyasztott alaszkai tőkehalfilénk volt, 4 tenyérnyi adag van benne, a picur egy egészet be szokott termelni)
- 1 dl rizstejszín
- 1 kávéscsészényi köles
- 3 kávéscsészényi víz
- fél sárgarépa
- nem a babának: fűszer ízlés szerint (só, fehérbors, szerecsendió, vagy indiai fűszer)
A kölest a szokásos módon elkészítjük: a fazékban a háromszoros mennyiségű vízzel alacsony fokozaton kb. fél óráig főzzük. Közben a halat ugyancsak alacsony fokozaton egy fedett lábosban nagyon kevés rízstejszínen megpároljuk. Mikor már majdnem kész, hozzáöntjük a maradék rízstejszínt, és kicsit összefőzzük a kettőt. Egy harmadik fazékban – annyi vízben, ami ellepi – puhára pároljuk a répát. (Természetesen a halat és a répát párolhatjuk párolóban is.)
Mikor a köles megpuhult, kiszedjük egy tányérkára, ráöntjük a tejszínes halat és arra a sárgarépát. Fűszert egyáltalán nem kíván, persze magunknak fűszerezhetjük egy kis sóval, fehérborssal, szerecsendióval, én legutóbb egy indai fűszerkeveréket adtam a tejszínes halhoz, és pár szem fenyőmagot, ami így nagyon illet a köleshez.
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!