Tejszínes hal kölessel babáknak

2012-04-22

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címkék: ,



Recept összetevői:

Ott áll a védőnőnktől kapott táblázatban, hogy egyszer egy héten halat kell enni. Egy hónapja sikerült ezt a gyakorlatba is átültetni, azóta a halat elég sok mindennel kipróbáltuk, és szeretjük.

Hozzávalók:

  • hal (nekünk fagyasztott alaszkai tőkehalfilénk volt, 4 tenyérnyi adag van benne, a picur egy egészet be szokott termelni)
  • 1 dl rizstejszín
  • 1 kávéscsészényi köles
  • 3 kávéscsészényi víz
  • fél sárgarépa
  • nem a babának: fűszer ízlés szerint (só,  fehérbors, szerecsendió, vagy indiai fűszer)

A kölest a szokásos módon elkészítjük: a fazékban a háromszoros mennyiségű vízzel alacsony fokozaton kb. fél óráig főzzük. Közben a halat ugyancsak alacsony fokozaton egy fedett lábosban nagyon kevés rízstejszínen megpároljuk. Mikor már majdnem kész, hozzáöntjük a maradék rízstejszínt, és kicsit összefőzzük a kettőt. Egy harmadik fazékban – annyi vízben, ami ellepi – puhára pároljuk a répát. (Természetesen a halat és a répát párolhatjuk párolóban is.)

Mikor a köles megpuhult, kiszedjük egy tányérkára, ráöntjük a tejszínes halat és arra a sárgarépát. Fűszert egyáltalán nem kíván, persze magunknak fűszerezhetjük egy kis sóval, fehérborssal, szerecsendióval, én legutóbb egy indai fűszerkeveréket adtam a tejszínes halhoz, és pár szem fenyőmagot, ami így nagyon illet a köleshez.

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!


Az alábbiak is érdekelhetnek: