Tökös-cukkinis egybefasírt petrezselymes köleskörettel
2012.10.21.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: zabpehely, darálthús, cukkini, pulyka, köles, tök, egybefasírt
Recept összetevői:
Az egész úgy indult, hogy padlizsános fasírtot akartam készíteni a picurnak, de a pár napja vett padlizsán megadta magát a hűtőben. Nagyon szomorú lettem, de a hűtőhöz visszafordulva megláttam a kis tököt, amelyet egyébként ugyanakkor szereztünk be, és gondoltam kísérletezek, mit veszíthetek :) Nagyon klassz lett a vacsoránk, a fasírt könnyű lett a töktől, és a rozmaringos fűszerezéssel meg a köleskörettel nagyon jó ízvilág kerekedett.
Hozzávalók:
- 500 gramm pulyka darálthús
- 6-8 kanál zabpehely (lehet nagy szemű is, gluténérzékenység esetén gluténmentes!)
- egy kisebb fej vöröshagyma
- 1 teáscsészényi köles
- fűszerek: só, fehér bors, őrölt kömény, rozmaring, petrezselyem
- vaj/margarin (mentes)
- növényi tejital (natúr!)
A hagymát kockázzuk apróra, kis olajon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá az előzetesen megtisztított, meghámozott, ugyancsak kis kockákra vágott tököt és cukkinit. Fedő alatt főzzük puhára a zöldséget, de nem kell teljesen szétfőzni :) Hagyjuk, hogy megpuhuljon. Engem eléggé hajtott az idő, ezért öntöttem a zöldségek párolása közben a fazékba egy kis zabtejet, és magasabb fokozatra kapcsoltam a tűzhelyet.
A darálthúst közben fűszerezhetjük sóval, fehérborssal, köménnyel, a végén adjuk hozzá a zabpelyhet is. Majd jöhetnek bele a megpuhult zöldségek. Jól keverjük össze. Hagyjuk egy fél órát pihenni (így meg tudja magát szívni a zabpehely is).
Vajazzunk ki egy őzgerincformát (nekem egy egyszerű téglalap alakú formám van otthon, tökéletesen megfelel a célra), és öntsük bele a masszát. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 30 percig sütjük. Úgy lehet megállapítani, hogy jól átsült-e: amikor villával megszúrjuk, már nem csorog ki a leve.
Én köretnek most petrezselymes kölest készítettem hozzá a magas kalcium, vitamin, stb. tápértéke miatt. A kölest egyszer-kétszer mossuk át, majd rakjuk fel egy fazékba háromszoros mennyiségű vízben főni. Amikor felforr a víz, rakjunk bele petrezselymet, és még fél órát főzzük alacsony fokozaton fedett fazékban. A saját adagomat tálalásnál sóztam, a picurnak a kezdetektől nem sózom, és nagyon szereti így. Néha belekeverek neki egy kis zabtejet, hogy még könnyebben tudja kanalazni.
Mikor este vacsoráztunk, Apa meg is jegyezte, hogy hihetetlen, a picurka mennyire imádja a főztömet. Tényleg nagyon odavolt a tökös-cukkinis fasírtért a kölessel, ahhoz képest, hogy pár hónapja rám sem nézett a tökre! :)