Töltött sütőtök barna rizzsel
2013.11.14.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: rizs, pulyka, sütőtök, töltött, laktózmentes, vacsora, ebéd, fruktóztartalom, darálthús
Recept összetevői:
Egyre bátrabban kísérletezhetek a sütőtökkel, így másfél évvel a fruktóz malabszorpcióról (gyümölcscukor érzékenységről) felállított diagnózis után. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a sütőtök bár zöldség, nagyon magas fruktóztartalmú (55 grammban van 1 gramm fruktóz, ld. táblázat), ezért akik a diéta elején tartanak, vigyázzanak vele. Érzékenység esetén sütőtök csónakokból pl. kevesebbet adjunk a picinek, elég, ha a töltelékből eszik, és pár falatot a csónak részéből.
Hozzávalók (családi adag) ld. jegyzetlapon.
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 500 gramm pulyka darálthús
- 1 bögre barnarizs
- 2 kisebb méretű sütőtök vagy 1 nagyobb
- laktózmentesen: laktózmentes sajt a tetejére, tejmentesen: 2 dl növényi tejszín, de akár ez is elhagyható
- só, borsikafű, petrezselyem, kevés szerecsendió és kakukkfű
A sütőtök héját mossuk meg alaposan, töröljük le, majd vágjuk ketté. A magokat kanállal kaparjuk ki, majd helyezzük a csónakokat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Jól (bőven) szórjuk meg vízzel és egy kicsit meghinthetjük akár fahéjjal is. Tegyük 190 fokra előmelegített sütőbe.
Amíg a tök kicsit előpuhul, addig a hagymát kockázzuk apróra, és egy kis olajon fedő alatt dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a darálthúst, és pároljuk puhára. Fűszerezzük kevés sóval, borsikafűvel, pici szerecsendióval. A rizst rakjuk fel kétszeres mennyiségű vízben főni, forrástól számítva 15 percig hagyjuk fedő alatt, forrásnál kis petrezselymet, sót szórhatunk bele.
Mikor kész a hús, és a rizs, akkor a sütőtököt vegyük ki a sütőből, kaparjuk ki a belsejét, hogy olyan 1-2 centis legyen mindenhol. A kikapart sütőtökhúst, a rizst, és a húst keverjük össze, és még hagyjuk így 5 percig a tűzhelyen.
A sütőtökös rizses hússal töltsük meg a csónakokat, a tetejét szórjuk meg egy kis sajttal, vagy teljes tejmentes diéta esetén, öntsünk rá egy kis növényi tejszínt, de akár ezt is elhagyhatjuk, mert önmagában is ízletes fogás. Tegyük a sütőbe egy negyed órára, 20 percre még, vigyázzunk, nehogy nagyon megpiruljon a teteje.
Mi korábban nem szerettük a sült sütőtököt, de ezt a változatot még Apa is megette, a picike meg háromszor kért repetát :)