Kovászos tönkölykenyér

2012.05.02.

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Reggeli, Tízórai, Uzsonna, Vacsora,

Címkék: , ,



Recept összetevői:

Felbátorodva az első sikereken, a fehér búzaliszttől rögtön a tönkölyliszt felé fordultam, mivel rengeteg jót olvastam róla, többek között, hogy a kalcium tartalma is magasabb, ami a laktózmentes diéta miatt igen figyelemre méltó hatás. Ráadásul teljesen véletlenül teljes kiőrlésűt vettem, így az ebből készült kenyér nagyon szép barna színű lett.

A kenyeret teljesen ugyanúgy készítettem el, mint korábban a fehérkenyeret annyi különbséggel, hogy tönkölybúzalisztet használtam (és a téglalap alakú őzgerincet sütésnél :), de még a kovászom is a fehér búzalisztes változat volt.

Hozzávalók egy kisebb cipóhoz:

  • 75 gramm kovász
  • 250 gramm teljes kiőrlésű tönköly liszt (vagy lehet variálni fele-fele arányban teljes kiőrlésűt és fehéret)
  • 7,5 gramm só
  • 150 gramm kézmeleg víz

A kovász elkészítése:

  • Az élesztőmentes kovász elkészítéséhez szükség van három-négy napra, de gyerekjáték az egész, és utána csak szaporítani kell. A leírás itt, bár én nem bonyolítottam ennyire, és ugyanúgy funkcionált, kovász lett belőle.
  • 1. nap: veszünk egy befőttes üveget és rakunk bele 3 ek kézmeleg vizet és 3 ek fehérlisztet, összekeverjük, lezárjuk az üveget.
  • 2. nap: hozzáteszünk a tésztához még 3 ek kézmeleg vizet és 3 ek fehérlisztet, ezt is  összekeverjük.
  • 3. nap: 100 gramm víz és 100 gramm liszt jön még hozzá. És hagyjuk még egy napot állni.
  • Ha használtuk a kovászt, hűtőbe rakhatjuk, ott eláll a következő alkalomig, azt írják, ha nem penészes, akkor használható. Ugyanis kicsit becsapós, mert a jó kovásznak enyhén savanykás lesz az illata.

A kenyér elkészítése (recept innen):

  • A felsorolt hozzávalókat megdagasztjuk, és meleg helyen megkelesztjük.
  • Érdemes türelmesnek lenni, és akár 6-8 óráig is keleszteni, pl. este bedagasztjuk és reggel dolgozunk vele tovább, vagy fordítva (nálunk ez utóbbi vált be).
  • A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd kivajazott formába tesszük (én egy téglalap alakú őzgerinc formába tettem már a másodikat, és sütésnél már tényleg fölfelé növekedett, és egész kenyérforma lett :)
  • Még egyszer megkelesztjük, sokkal rövidebb ideig, én kb. 1-1,5 óráig kelesztem még.
  • A sütőbe egy vízzel teli edényt helyezünk, és előmelegítjük 220 fokra.
  • A sütés előtt vízzel megkenjük a kenyeret, és bevágjuk.
  • 10 percig 220 °C-on, 30 percig 180 °C-on sütjük.
  • A sütőből kivéve ismét megkenjük vízzel, és egy rácsra tesszük hűlni, nehogy elázzon az alja a saját gőzében.

Íme az eredmény:

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!