Kovászos tönkölykenyér
2012.05.02.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Reggeli, Tízórai, Uzsonna, Vacsora,
Címkék: kenyér, élesztő_nélkül, kovászos kenyér
Recept összetevői:
Felbátorodva az első sikereken, a fehér búzaliszttől rögtön a tönkölyliszt felé fordultam, mivel rengeteg jót olvastam róla, többek között, hogy a kalcium tartalma is magasabb, ami a laktózmentes diéta miatt igen figyelemre méltó hatás. Ráadásul teljesen véletlenül teljes kiőrlésűt vettem, így az ebből készült kenyér nagyon szép barna színű lett.
A kenyeret teljesen ugyanúgy készítettem el, mint korábban a fehérkenyeret annyi különbséggel, hogy tönkölybúzalisztet használtam (és a téglalap alakú őzgerincet sütésnél :), de még a kovászom is a fehér búzalisztes változat volt.
Hozzávalók egy kisebb cipóhoz:
- 75 gramm kovász
- 250 gramm teljes kiőrlésű tönköly liszt (vagy lehet variálni fele-fele arányban teljes kiőrlésűt és fehéret)
- 7,5 gramm só
- 150 gramm kézmeleg víz
A kovász elkészítése:
- Az élesztőmentes kovász elkészítéséhez szükség van három-négy napra, de gyerekjáték az egész, és utána csak szaporítani kell. A leírás itt, bár én nem bonyolítottam ennyire, és ugyanúgy funkcionált, kovász lett belőle.
- 1. nap: veszünk egy befőttes üveget és rakunk bele 3 ek kézmeleg vizet és 3 ek fehérlisztet, összekeverjük, lezárjuk az üveget.
- 2. nap: hozzáteszünk a tésztához még 3 ek kézmeleg vizet és 3 ek fehérlisztet, ezt is összekeverjük.
- 3. nap: 100 gramm víz és 100 gramm liszt jön még hozzá. És hagyjuk még egy napot állni.
- Ha használtuk a kovászt, hűtőbe rakhatjuk, ott eláll a következő alkalomig, azt írják, ha nem penészes, akkor használható. Ugyanis kicsit becsapós, mert a jó kovásznak enyhén savanykás lesz az illata.
A kenyér elkészítése (recept innen):
- A felsorolt hozzávalókat megdagasztjuk, és meleg helyen megkelesztjük.
- Érdemes türelmesnek lenni, és akár 6-8 óráig is keleszteni, pl. este bedagasztjuk és reggel dolgozunk vele tovább, vagy fordítva (nálunk ez utóbbi vált be).
- A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd kivajazott formába tesszük (én egy téglalap alakú őzgerinc formába tettem már a másodikat, és sütésnél már tényleg fölfelé növekedett, és egész kenyérforma lett :)
- Még egyszer megkelesztjük, sokkal rövidebb ideig, én kb. 1-1,5 óráig kelesztem még.
- A sütőbe egy vízzel teli edényt helyezünk, és előmelegítjük 220 fokra.
- A sütés előtt vízzel megkenjük a kenyeret, és bevágjuk.
- 10 percig 220 °C-on, 30 percig 180 °C-on sütjük.
- A sütőből kivéve ismét megkenjük vízzel, és egy rácsra tesszük hűlni, nehogy elázzon az alja a saját gőzében.
Íme az eredmény:
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!