Túrógombóc a la köles amarant bundában
2013.01.11.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Desszert, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: hamis túrógombóc, kölesgombóc, amarant, köles
Recept összetevői:
Én imádom a túrógombócot, ezért amikor találtam egy kölesgombóc receptet, nagyon megtetszett az ötlet. Ráadásul a kölest a picur is szereti, én is, és a vitamin tartalmáról már ezerszer zengtem ódákat (itt). Apának is akartunk hagyni vacsorára eredetileg…, de túl jól sikerült. Ráadásul én a saját adagomat egy kis édesített joghurttal öntöttem le. Na, nem ragozom tovább, jöjjön a bababarát tej- és fruktózmentesre átvariált recept.
Hozzávalók:
- 1 bögre köles
- 2 bögre növényi tej (én zabitalt használtam)
- csipet só
- 2 evőkanál xilit, vagy 4 ek. szőlőcukor
- 1 vanília rúd
- pici olívaolaj
A kölest átmossuk, majd egy kis olívaolajon megpirítjuk, hozzáöntjük a tejet, hozzáadjuk a sót, az édesítőt, a vaniliarúd kikapart belsejét, az egészet megkeverjük, és felforraljuk. Forrás után takaréklángra tesszük, és lefedve kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
Ha kész a köles, gombóckákat formázunk belőle, és belehempergetjük az amarantba.
A picur adagját tálalásnál természetesen felkatonáztam, és leöntöttem egy kis zabtejjel még, a saját adagomat meg xilites joghurttal, de később fedeztem fel, hogy önmagában is nagyon finom lett, és onnantól kezdve úgy pusziltam be még két gombócot :)